Hvad er vinduesmaling?

Trænger dine vinduer til en genopfriskning, kan du gøre underværker med en omgang vinduesmaling. Det kan du både gøre indvendigt og udvendigt, så dine vinduer kommer til at se flotte og velholdte ud fra begge sider. Det er meget normalt at vinduernes rammer og karme med årene kommer til at falme, skalle eller se slidte ud. Det skyldes, at vi udenfor har et hårdt klima med hård blæst, regn, slud og sne i løbet af året, som sætter sit præg. Indendørs bruger vi gerne vindueskarmene til at pynte med blomster eller personlige ejendele, hvorfor det også bliver snavset eller slidt med årene.

Hvis du derfor overvejer at give dine vinduer en omgang maling, bør du opsøge en professionel maler eller tømrer, så du får den rette maling. Det har stor betydning for det resultat, du kommer til at få ved at male dine vinduer. Hvorfor du med fordel kan hente hjælp herunder.

Hvorfor er vinduesmaling forskelligt?

Når du skal male dine rammer og karme på vinduerne, er det vigtigt at vælge den rette maling. Først og fremmest er det bedst at bruge en vinduesmaling frem for en almindelig maling til dine vinduer. Det er direkte fremstillet til at håndtere det klima, vi både har i og udenfor hjemmet. Vinduesmaling er også en del hurtigere om at tørre, hvilket kan være en fordel, da du ikke behøver at skulle vente alt for længe på at lukke vinduerne igen.

vinduesmaling

Her skal du være opmærksom på, at der er maling, der er beregnet til at skulle bruges hhv. udendørs og indendørs. Det skyldes, at vi har forskellige temperaturer og forhold, som malingen skal være i stand til at holde til. Hvis du f.eks. vælger vinduesmaling, der er beregnet til udendørs brug, så vil du opleve, at malingen er stærkere og mere holdbar end den almindelige maling. Det betyder, at du vil have en maling, der vil holde sig pæn og flot i mange år frem. Udendørs vinduesmaling er i stand til at stå imod de vejrforhold, vi har i Danmark, da det en malingstype, der er resistent overfor vind, nedbør og kulde.

Når du skal vælge maling til dine vinduer, bør du overveje, hvilket materiale der skal males på. I de fleste tilfælde er det træ. Her vil almindelig vinduesmaling gå an. Hvis du har plastikrammer omkring dine vinduer, behøver du ikke som udgangspunkt at male rammerne. Hvis de alligevel trænger, er det vigtigt at vælge en vinduesmaling, der egner sig til plastik.

Vælg den rette glans og farve

Vinduesmaling kan du få i forskellige farver og glans. De fleste vælger at male deres rammer og karme i en hvid farve. Her kan du vælge at give det en glans i forskellige niveauer. Det afhænger meget af farven på din facade og tag, så det hele går op i en højere enhed. Hvis du ønsker en mat farve, bør du vælge en maling med en glans 2 til 5. Hvis du hellere vil have en skinnende overflade på din maling, bør du vælge en vinduesmaling med en glans 30 eller 50.

Sådan maler du vinduer

Når du skal male dine vinduer, er det vigtigt at gøre sit forarbejde grundigt og korrekt. Det gør du blandt andet ved, som tidligere nævnt at sikre at rammer og karmene i træ eller plastik er helt tørre, når du skal i gang med at male dem. Hvis det f.eks. er træ, du skal male på, og det er fugtigt eller vådt, når du maler, kan der være stor chance for, at der vokser svamp eller råd i træet. Det vil derfor skulle laves om igen og kræve at træet bliver behandlet.

Hvis dine rammer enten er i plast eller metal, kræver det blot, at du sikrer dig at vinduesrammerne og karmene er helt rengjorte, inden du begynder at male. Her er det også vigtigt at vælge en dag, hvor det er tørt for at få det bedste resultat.

Det er ikke et must, men det kan give et effektivt og godt resultat, hvis du bruger en grunder, forinden du maler med vinduesmaling. Det gør, at overfladen er mere modstandsdygtig over for kulde, regn og blæst. Her kan det være en fordel at tjekke, om der er huller, revner eller andre ujævnheder i træværket, som du kan udbedre med f.eks. en spartelmasse som plastik træ.

Afrens afskallet maling først

Hvis dine vinduesrammer og karme i forvejen er blevet malet én gang tidligere, vil du opleve, at de med årene begynder at skalle. Det er her, du sikkert får lyst til at male det op igen, så dine vinduer kommer til at stå flotte og pæne, som var de nye igen. Før du begynder, er det vigtigt at afrense den afskallede maling først. Måden du gør det på afhænger af, hvilket materiale dine vinduesrammer og karme består af.

Afrensning af vinduer i plastik

Hvis dine vinduesrammer og karme består af plastik, er det her, der er mindst arbejde. Det kræver, at du renser vinduesrammer og karme med grundrens. Oplever du, at der er mos eller alger på dine rammer og karme, kan du med fordel bruge en algerens efterfølgende.

Afrensning af vinduer i træ

Hvis dine vinduesrammer og karme er af træ, kræver det, at du er ekstra grundig med din afrensning. Her bør du vaske og rense vinduerne med grundrens og algerens. Hvis det er ældre vinduer, bør du give dem to behandlinger for at sikre, at alger og mos er helt væk fra træværket.

Du bør tjekke, om der er huller, ujævnheder eller råd i træet. Her kan du evt. udfylde det med grundmalingen, så du har en flot og jævn overflade, når du skal male over med vinduesmaling.

Se hvordan du afrenser vinduer i træ her: 

Slib overfladen så malingen trænger bedre ind

Når du har renset overfladen på trærammerne og karmene, kan du med fordel tjekke om træet er i god stand. Det kan du gøre ved at trykke let på træets overflade med en syl eller en skruetrækker. Hvis du oplever, at sylen eller skruetrækkeren let og uden besvær går igennem træværket, kan det tyde på, at det enten er råddent eller i dårlig stand. Du bør i dette tilfælde overveje at opsøge en fagmand til at vurdere, om det er noget, der kan repareres eller om der er behov for, at det skal udskiftes.

Hvis det ikke er råddent eller beskadiget, kan du med fordel begynde at slibe overfladen af træværket. Det kan du enten gøre med en slibemaskine eller et meget fint sandpapir. Her bør du sikre dig, at alt den afskallede maling er slebet væk, så du har en fin og jævn overflade.

Når du sliber overfladen af træværket, vil både din grunder og vinduesmaling trænge bedre ind i træet og give et fantastisk resultat.

Mal af to omgange

Når du har renset og slebet træværket, så du har en fin overflade, kan du begynde at male vinduesrammerne og karmene med vinduesmaling. Her kan det varmt anbefales, at du maler af to omgange, så du er sikker på, at du får et flot resultat. Der er dermed mulighed for, at du får dækket alle områder med malingen. Vær opmærksom på at komme godt ind i kroge og hjørner, så du får en perfekt finish. Her kan du med fordel bruge malertape rundt i kanterne, så du kan komme godt rundt, når du maler.

Velkommen til min side Maleeksperten.dk

Jeg har arbejdet i en farveshop igennem 8 år, og været selvstændig maler i snart 12 år nu, så jeg er vidst det man kalder en rigtig malernørd – eller med andre ord maleekspert.
Jeg deler mine mange års erfaring her på siden, og håber du vil tage godt i mod det.

Vh Søren G.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *