Som boligejer er der ofte en lang liste med ting, som trænger til ekstra vedligeholdelse. Det kan være, at badeværelset trænger til fornyelse, måske trænger facaden til en omgang maling, eller måske trænger boligen til en omgang sokkelmaling.

Om man vil det eller ej, så kan soklen på et hus være mindst lige så iøjnefaldende som husets facade – især hvis den ikke er blevet malet i mange år. En oplagt idé til et hjemmeprojekt, kan derfor være at give dig i kast med dette projekt derhjemme. Der er nemlig alle gode muligheder for, at du kan nå godt i mål. Det handler blot om at lave god research, før du går i gang. For at hjælpe dig lidt på vej, kan du her finde forskellige svar på, hvordan du går til opgaven.

 

Hvorfor male sokkel?

Når man ser bort fra det faktum, at en pæn sokkel komplementerer enhver bolig, så har det også betydning for dit hus, at soklen er sund. Med den rette sokkelmaling kan du beskytte den endnu bedre mod vind og vejrforhold. En sokkelmaling kan f.eks. lukke af for, at vand kan trænge igennem og ind i soklen. Det betyder, at soklen stadig kan ånde, selv når den bliver udsat for vand. Igennem en boligs levetid er det helt naturligt, at soklen kan have brug for fornyelse, og med lidt ekstra umage kan du ende med et flot resultat, som kan klæde dit hus i mange år frem.

Kan du selv male?

Det korte svar er ja. Du kan godt selv male din sokkel, og så er sokkelmaling desuden nem at arbejde med. For at nå godt i mål, så er der et par ting, du skal notere dig.

Før du starter dit malerprojekt, er det vigtigt, at soklen ikke er porøs. Med andre ord skal soklens overflade være fast. Derudover skal løs maling fjernes. Sørg også for at give soklen en god og grundig rengøring, så den er fri for støv og snavs. Er der blanke overflader, skal de slibes, indtil de bliver matte. Her er det efterfølgende vigtigt med endnu en rengøring, da der kan sidde støv på soklen.

Soklen skal også have behandling med en grunder, hvis den ikke har været malet før, eller hvis den er nu. Derefter kan du begynde arbejdet med at male. Det skal også nævnes, at har din sokkel skader, revner eller andet, så er det en fordel, at de repareres. Hvis der er dele af soklen, som sidder løst eller andet, så er der god grund til at fjerne det. I sidste ende giver det et væsentligt flottere resultat. Og når du desuden allerede er i gang med at opfriske soklen, hvorfor så ikke bruge lidt ekstra tid på småreparationer, hvis det betyder, at slutresultatet bliver bedre?

Find den rette sokkelmaling

Når man selv skal male sin sokkel, så er det vigtigt med et godt forarbejde, før soklen males. Det er vigtigt, at du finder en maling, som er diffusionsåben. Det er et begreb, som du kommer til at støde på, når du skal købe din maling. Er sokkelmalingen ikke diffusionsåben, kan det resultere i, at malingen skaller af, fordi soklen helt enkelt ikke kan aflede fugten.

Når der skal males, så er der naturligvis en masse farver, du kan vælge mellem. Og det er ikke ligegyldigt, hvilken farve man går med. Går du med en farve, som er for lys ift. resten af huset, kan det give en fornemmelse af, at huset svæver. Det kan derfor også være en idé, at man vælger en farve, som er lidt mørkere. Det er nemlig her, du for alvor finder ud af, hvordan soklen er med til at binde huset med dets omgivelser.

Herunder kan du se hvilke produkter vi anbefaler til maling af soklen. Nu er du klar til at male soklen. Soklen skal males to gange med den valgte maling. Vi kan anbefale malinger såsom Jotun Original Akryl MurPP roof & base paint eller noget helt tredje. 

Vær opmærksom på dette ved udendørs maling

Når man maler udenfor, så stiller det ofte helt andre krav til malingen, end når der males inde. Året rundt er malingen udsat for de forskellige årstider, derfor skal der også findes en maling, der kan modstå vejret bedst muligt. I sidste ende betyder det også, at din sokkel kan holde sig pæn i mange år frem.

Mal om foråret

Når det kommer til sokkelmaling, så er det vigtigt, at timingen er den rette, når man maler. Har det regnet, så undgå gerne at male i en uge, da soklen gerne skal være helt tør. Det giver nemlig malingen den bedste forudsætning for at binde sig godt til soklen.

Vejret har generelt en del at sige, når der skal males. Det skal helst ikke være hverken for varmt eller koldt, når der males. En huskeregel er, at den ideelle temperatur er et sted mellem 10-25 grader. Det vil også sige, at foråret vil være det ideelle tidspunkt at gå i gang med projektet på.

Velkommen til min side Maleeksperten.dk

Jeg har arbejdet i en farveshop igennem 8 år, og været selvstændig maler i snart 12 år nu, så jeg er vidst det man kalder en rigtig malernørd – eller med andre ord maleekspert.
Jeg deler mine mange års erfaring her på siden, og håber du vil tage godt i mod det.

Vh Søren G.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *