Flisemaling

 

Trænger dit badeværelse til en ordentlig tur? Når et vådrum eller badeværelse kommer til at se slidt ud, så vælger mange at udskifte fliserne og bruge mange penge på det, men det er faktisk slet ikke nødvendigt. Her får du alt du skal vide, for at male dit badeværelse, køkken eller andet med fliser.

 

Det er naturligvis meget fordelagtigt at male fliserne frem for at udskifte dem. Prisen spiller en stor rolle i dette, da det er langt billigere at male dine friser i stedet for at skifte dem ud og muligvis bruge penge på en håndværker til at gøre det, da det oftest kræver en professionel hånd at skifte dem.

 

Du kan vælge både at male vægfliserne og dem på gulvet i samme ombæring. Du skal blot være opmærksom på, hvilken glans du vælger at male fliserne i. Du kan næsten altid vælge at male både gulv og vægge i samme glans – herfor kan du altså spare penge og kun købe en enkelt bøtte maling.

 

Hvordan gør jeg?


Før du kan gå i gang er der bestemte forberedelser du skal gøre dig, for at malingen sidder ordentligt fast og ikke aftager.

 

Her har du fremgangsmåden:

 

 1. Vask med grundrens


At få vasket overfladen grundigt med grundrens er afgørende. Det opløser de fedt, snavs og sæberester, der kan sidde i fliserne på et badeværelse. Malingen kan ikke hænge fast på disse ting, så det er vigtigt at fliserne er blevet grundet helt ned.

 

 1. Afkalkning


Herefter skal der afkalkes der med kalkfjerner eller eddikesyre, der er fortyndet i vand.

 • Hvis ikke du skal male gulvet, skal du huske at afdække dette til at starte med. (eller omvendt)
 • Herefter skal fugerne fugtes i vand, fordi de ikke tåler kalkfjerner.
 • Derefter påføres kalkfjerneren. Dette kan gøres med en gryde- eller slibesvamp. Hertil rådes du til at benytte briller og handsker.
 • Efter 5 minutter kan du aftørre kalkfjerneren med en våd klud.
 • Dette kan være nødvendigt at gentage op til 3 gange, fordi det er altafgørende at kalken er helt væk, når malingen bliver påført.
 • Til sidst skyller du alt efter med vand og tørrer over med en ren klud.

 

 1. Hæfteprøve 

Vi anbefaler at du foretager en hæfteprøve efter afkalkningen, for at se, hvor godt din grunder faktisk hæfter på fliserne.

 

 • Mal en stribe af grunderen på en af fliserne og lad malingen tørre ind i 2 døgn.
 • Sæt et stykke malertape over malingen og træk malertapen af igen.
 • Hvis malingen stadig er på flisen, så kan du bare male videre. Striben med grunder kan du blot fjerne igen med et stykke fint sandpapir.
 • Hvis malingen skaller af på tapen, så vil malingen ikke kunne hæfte godt nok på fliserne. Dette kan skyldes, at overfladen på fliserne har en for blank overflade, så malingen altså ikke kan trænge helt ind og hæfte på flisen. Så skal du altså bruge en excentersliber eller rystepudser for at mattere flisernes overflade, så malingen kan trænge ind.
 • Når du pudser fliserne skal du først starte med en korn 80-100 og slutte af med en korn 180, så du får en fin overflade.
 • Når du har pudset fliserne, skal du bare støvsuge fliserne og tørre dem over med en klud eller svamp. 
 1. Hæftegrunder

 

 • Når du nu ved, at dine fliser godt kan tage imod malingen, så kan du påføre en hæftegrunder. Brug her eventuelt en hvid grunder, der ikke vil være tydelig under den maling, du skal påføre efterfølgende. En grå eller mørkegrå grunder kan give malingen en mørkere nuance. Grunderen lader du tørre til dagen efter.

 

 1. Overslibning 
 • Når grunderen så er tørret, overslibes den let. På den måde fjerner du ujævnheder. Der tørres blot efter med en ren klud. 
 1. MAL 
 • Herefter kan du male med den valgte farve – gerne 2-3 gange. DU skal huske at slibe mellem hver gang du maler. Det kan anbefales at du maler små grupper af fliser ad gangen, da det giver et bedre system. Du kan male fugen med en lille pensel og de store arealer med en rulle. Vær opmærksom på fugen, da det er nemt ikke at få hele fugen med, med en stor rulle.

 

Færdig

 

Denne guide kan også bruges ved flisegulve og andre fliseopgaver.

 

Vi håber at guiden har klædt dig bedre på til at komme i gang med din maleropgave, så du kan få dit badeværelse til at stå skarpt, når der kommer gæster – og selvfølgelig for at gøre den bedre halvdel tilfreds.

 

Har du andre opgaver i tankerne, som du mangler hjælp til at komme i gang med? Vi står gerne klar til at hjælpe! Eksempelvis kan du her læse om terrasse maling. Klik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *