Er dit tag også begyndt at se gammelt og slidt ud? Alger og skidt tager til med tiden. Farven er falmet og pludselig ser det ellers så flotte tegl på dit hus mere ud til at være uspecificeret end glaseret. Du kan selv gøre dit tag i stand igen. Med tagmaling kan du faktisk få dit tag til at se ud, som det gjorde engang. Det er ikke svært at male dit tag selv. Faktisk kan du, på bare en weekend nå til enden med dit projekt – og vi har faktisk lavet en helt skræddersyet opskrift til dig på, hvordan du kommer igennem opgaven med blot 4 faser.

Hvorfor male tag?

Som husejer, er du sikkert opmærksom på at vedligeholde og passe din ejendom. Ens tag har stor betydning i forhold til husets energimærke, isolering og det udtryk det giver. Taget er dog også et af de mest udsatte områder på huset, da det skal kunne tåle vind, regn, sne og kulde. Det sætter naturligvis også sine spor i taget med årene. Alt efter hvilken type tag du har installeret på dit hus, vil du opleve, at der vil vokse alger, mos og andre vækster, der vil være til gene for dit tag.

Det er derfor ikke til at komme uden om, at dit tag med årene vil falme og se mere slidt ud. Det er derfor vigtigt, at du løbende husker at vedligeholde dit tag, så der ikke kommer til at ske større skade. Det vil både kræve et større indgreb på taget og ikke mindst i pengepungen for at udbedre.

I sidste ende vil det også sætte sig på helhedsindtrykket af huset, da udstrålingen vil være derefter. Det vil stadig se træt og bevokset ud, selvom du maler og vedligeholder husets facade.

Vi anbefaler derfor, at du efter behov renser og maler dit tag, så det kommer til at stå flot og pænt. Det vil også gøre, at dit tag holder i længere tid og er i stand til at kunne stå imod det hårde klima. Det er altid en fordel at få en faglig vurdering på tagets tilstand, inden du begynder at rense eller male dit tag. Dermed opnår du også det bedste resultat.

maling af tag

Hvilke tag kan males?

Uanset hvilken tagtype eller variant af tag, du har installeret på din bolig, vil det kunne males. Det har derfor ikke nogen betydning, hvilket tag din bolig har. Hvis du dog alligevel har paptag, er det ikke ideelt, at man maler det, selvom det er muligt. Her vil det være bedre at give det tjære eller lægge et helt nyt tagpap.

Inden du begynder at male dit tag, er det vigtigt at sikre, at du bruger en tagmaling, der egner sig til dit tag. Der er flere forskellige typer af maling. Det betyder også, at du får det bedste resultat og den bedste effekt ved at vælge den rette tagmaling. Hvis dit tag i forvejen er blevet malet, skal du sikre dig, at det resterne fra den gamle maling er skrabet helt af, inden du maler over med den nye maling.

Når du skal vælge en maling til dit tag, har du flere muligheder. Du kan vælge imellem flere forskellige farver i både glans- og matudgave, som vil genopfriske din bolig. Alt efter hvilket tag du har, bør du naturligvis tage stilling til, hvad der passer bedst til husets æstetik og helhedsindtryk.

Hvad skal du være opmærksom på, når du skal male taget?

Først og fremmest bør du ikke begynde at male dit tag, hvis det regner på selve dagen, eller hvis der er blevet lov regn inden for de kommende døgn. Det giver nemlig ikke malingen mulighed for at tørre, hvorfor det vil være spildt arbejde.

Det er også vigtigt at sikre sig, at taget et helt tørt, inden du begynder at male. Hvis det enten er vådt eller fugtigt, vil det kunne få malingen til at revne, når det tørrer.

Det bedste udgangspunkt for at male dit tag er, når det har været tørt og temperaturen har været over 10 grader, 3-5 dage inden du begynder at male taget.

Prisen på maling af tag

Hvis du leder efter prisen for at få malet dit tag, vil du sikkert opleve, at det kan være en jungle at finde rundt i. Det skyldes primært, at der er flere faktorer, der spiller ind, når du skal have malet dit tag. Først og fremmest afhænger det af det forarbejde, der måtte være. Det afhænger af, hvilken stand dit tag og undertag er i. Herudover er der mange forskellige typer og farver af maling at vælge imellem. Prisen er naturligvis også forskellig, hvilket har stor betydning for den endelige pris.

For at beregne den endelige pris for at male et tag, er det også afgørende hvad størrelsen af taget på ejendommen er. Det har både indflydelse på, hvor meget maling der skal købes, og hvor meget forarbejde der skal bruges kræfter på. Herudover er der mandetimer. Hvis det er noget, du selv vil kaste dig over, er det naturligvis gratis mandetimer. Det er dog en ret omfattende opgave, der kræver det rette udstyr og ekspertise at udføre, hvorfor vi anbefaler at lade en professionel fagmand udføre opgaven. Det vil formentlig blive en dyrere pris, men det vil også være godt givet ud, da du får garanti for det udførte arbejde, og det har en stor betydning for husets æstetik og udstråling. Ved at udføre et godt stykke arbejde, vil det både kunne holde i mange år frem og bedste fald øge boligværdien. 

Ønsker du professionel hjælp, kan du med fordel indhente 3 tilbud herunder.

Har dit eternittag asbest?

Som udgangspunkt er der en tommelfingerregel, der fortæller, at du let ud fra alderen på dit eternittag kan vurdere, om der at der asbest i dit tag. Har du et bølgepladetag på din bolig, der blev installeret i perioden 1940 til 1984, kan du næsten være sikker på, at der er asbest i dit tag. I denne periode producerede man tagplader, som var asbestholdige.

Det er først helt frem i 1988, man for stoppede med at producere tagplader, der var asbestholdige. Denne ændring kom til, fordi miljøstyrelsen lavede et påbud mod dette med hensyn til miljøet og de menneskelige gener det giver.

Er du i tvivl om, hvornår dit tag er fra, kan du med fordel tjekke en af tagpladerne. Hvis det er udført i fibercement, vil du kunne finde en produktionskode på forsiden af tagpladen. Her vil du kunne finde et produktionsår af tagpladen, ved at aflæse den kode der står. Koden består af 5-10 cifre. Hvis du kan se, at det første ciffer i koden på dine tagplader starter med enten 4 eller 5, kan du være sikker på, at det er en tagplade uden asbest.

Hvis det første ciffer derimod er 0 eller 1, så er det tagplade med asbest. Alt efter hvor gammelt dit tag er, kan det godt være svært at finde en tagplade, hvor du kan aflæse koden på.

Tag med hældning

Når du skal male et tag, er der forskel på hældningen af taget. Hældningen har en stor indflydelse på taget, hvorfor vi har lavet en lille guide omkring, hvad det koster, hvis du har et tag med en lille eller en høj hældning.

MALING AF TAG MED EN LILLE HÆLDNING

Et hus med en hældning på under 35 grader bliver betragtet som en lille hældning. Her vil du kunne forvente, at en professionel fagmand vil have mellem 80 – 120 kr. pr. m2 inkl. moms alt efter, hvem du vælger til at hyre opgaven. I prisen vil du kunne forvente, at du får 10 års garanti for det udførte arbejde. For at opretholde garantien vil et krav være, at du får algebehandlet dit tag minimum hvert andet år.

En professionel maler vil give husets tag minimum 2 lag maling for at sikre, at du får et flot resultat. Det er indregnet i prisestimatet ovenfor.

MALING AF TAG MED HØJ HÆLDNING

Et hus med en høj hældning er som regel dyrere end en lille hældning. Hvis dit tag derfor har en hældning på over 35 grader, vil det blive betragtet som et tag med en høj hældning. Her vil du kunne forvente et prisniveau på ca. 190 kr. pr. m2 inkl. moms. Dette kan oftest gøres billigere med indhentning af tilbud.

Afrensning af taget

Før du går i gang med at rense taget er det en god idé at algebehandle det først. Du kan selv bestemme om du vil algebehandle dit tag. Det er ikke nødvendigt, medmindre du mener at algevæksten virkelig har taget overhånd. Algerne kan bekæmpes med algebekæmpningsmiddel, men miljøstyrelsen foretrækker at der blot bruges vand, da det ikke skader miljøet på samme måde som algebekæmpnings-

middel. Det kan oftest blot fjernes med en børste og noget vand. Hvis du vælger at bruge algefjerner, så skal det sprøjtes ud på hele taget og blive siddende i en uge til 14 dage. Derefter kan de døde alger børstes af. Et effektivt middel til netop rensning af tag er B&J Tagrens. Dette kan købes her. Det kan sågar bruges til facader, terrasser og hvad der ellers har brug for en grundig rensning – det er bl.a. også meget effektivt på beton, eternit plader og eternit tag.

Efter du har renset for alger kan du begynde at rense taget. Man kan vælge at højtryksrense sit tag, men her skal man være meget forsigtig da fx tegl og tagpap kan blive ødelagt. Desuden er det heller ikke tilladt at højtryksrense et tag, der er lavet af eternit eller beton – Derfor anbefaler vi, at du blot bruger en blød børste og haveslange til at rengøre dit tag. På den måde sikrer du, at taget ikke bliver ødelagt.

Mal taget – lige efter rensning!

Idét overfladen af taget kommer i kontakt med vand, bliver den meget mere modtagelig over for fugt. Derfor er det vigtigt, at du ikke renser taget og venter i flere dage med at male taget. Gør hellere dette umiddelbart efter rensningen, så undgår du det problem!

Til maling af taget anbefaler vi B&J Tagmaling. Det er en maling i meget høj kvalitet til brug på tage af betontagsten eller eternit. Malingens bindemidler gør, at den hæfter vildt godt på tagets overflade og derved dannes en ekstremt holdbar overflade. 

Når taget er tørt efter rensningen maler du det 1-2 gange, indtil taget har et helt ensart udtryk. Du skal vælge B&J tagmaling og grunder, hvis du gerne vil sikre, at taget bliver malet med et produkt af kvalitet. Malingen er standard sort, men det kan sagtens tones i mørkere nuancer, selvfølgelig efter eget valg. Det kan, udover tag, også bruges til at male fx sokkel.

Pas nu på dig selv!

Selvfølgelig råder vi dig til at have sikkerheden i højsædet, når du arbejder på taget, idét der er risici forbundet med det. Det er et af de farligste steder at arbejde på, og der sker hvert år mange faldulykker, både privat men også blandt professionelle! Af den grund er det vigtigt, at du tænker på din egen sikkerhed inden arbejdets igangsættelse.

Du kan blive klogere på at læse arbejdstilsynets materiale omkring sikkerhed, når du færdes på taget, da det kan være farligt. Det er bl.a. vigtigt at være opmærksom på tagets hældning, fordi der naturligvis er større risikofaktor på tage med en skarp hældning, sammenlignet med et fladt tag af beton. Tagsten skal man også tage sig i agt for, da de kan skride og du kan havne på den kolde jord ganske hurtigt. Læs arbejdstilsynets råd her

Det er muligt at leje stiger eller stilladser til sit projekt. Stigefabrikken har mange forskellige remedier til både udlejning og salg – og de står meget gerne til rådighed for at svare på spørgsmål omkring sikkerheden ved arbejdstyper som dette. Se her

Vi ønsker held og lykke med projektet og håber du får mod på flere opgaver i fremtiden!

Velkommen til min side Maleeksperten.dk

Jeg har arbejdet i en farveshop igennem 8 år, og været selvstændig maler i snart 12 år nu, så jeg er vidst det man kalder en rigtig malernørd – eller med andre ord maleekspert.
Jeg deler mine mange års erfaring her på siden, og håber du vil tage godt i mod det.

Vh Søren G.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *