Når man først sætter foden i et hjem, er der mange ting, som kan påvirke det førstehåndsindtryk, man får. En af de ting er boligens facade. En flot og velholdt facade er nemlig med til at understrege alt det, som man faldt for ved huset. Det er omvendt også sådan, at facaden kan have brug for at blive opfrisket fra tid til anden. Det kan derfor også være givet godt ud, at man prioriterer malerarbejdet, når facaden trænger. 

Netop maling af facaden er noget, man selv kan kaste sig ud i, men man kan også lade en professionel maler om det – se hvad det vil koste – pris på maling af facade. Hvis du er klar på et gør-det-selv-projekt, så er der alle gode muligheder for, at du kan komme godt i mål. For at komme godt fra start med at male boligens facade, er der flere ting, du kan forberede. Et flot resultat afhænger nemlig af flere forskellige ting. Du kan blive hjulpet godt på vej herunder.

En rigtig god facademaling til murværk, som jeg altid anbefaler til mine kunder er Jotun murmaling. Hvis du har en træfacade, som kræver en træmaling (træbeskyttelse), så anbefaler jeg Jotun Demidekk Infinity. 

Jotun Original Akryl murmaling er en akrylmaling til udendørs facader. Den kan tones i alverdens farver og er en yderst holdbar facademaling med lange vedligeholdelsesintervaller. Den påføres direkte på tidligere malede overflader.

Demidekk Infinity er den mest komplekse og mest holdbare træfacade maling. Der er blevet taget udgangspunkt i Demidekk Ultimate, som var den mest populære og mest holdbare træbeskyttelse igennem mange mange år, men med den nye Demidekk Infinity er Jotun kommet med en formel der får dit træ til at se nymalet ud i endnu flere år.

Maling af en pudset facade

Når man skal male udendørs, er der flere ting, man skal være opmærksom på. Det gælder især også, når man har en bolig med en pudset facade. Alt efter om facaden er ny eller gammel, kan der ligge mere eller mindre forarbejde, før du kan begynde på selve malerarbejdet.

Inden du går i gang

Forberedelse ved en nypudset facade

Når man arbejder med en nypudset facade, så er proceduren en lidt anden end ved en ældre facade. Som det første er det en god idé, at man får rengjort overfladen. Dette kan gøres med en børste, så man får fjernet materiale, som måtte være løst. Derefter kan man rengøre facaden med en stiv børste som puttes i et rengøringsmiddel, som er egnet til facaden. Det er hovedsageligt nødvendigt, hvis facaden er beskidt.

Når facaden er helt tør, skal den grundes. Grunding er vigtigt for det resultat, du får, når der efterfølgende skal males. Der er desuden også visse typer maling, som kræver en bestemt grunder. Hvis du er i tvivl om, hvilken du skal købe, kan du med fordel spørge til råds det sted, du køber grunder og maling fra.

Forberedelse ved en ældre pudset facade

Før man begynder at male, skal man sikre sig, at facaden ikke har fugtproblemer. Derudover må facaden ikke smitte af eller være løs nogle steder. Hvis der er behov for at reparere dele af facaden, så skal det gøres. Som noget af det første skal facaden dog renses. Her kan man med fordel bruge en børste til at fjerne løst materiale. Dernæst kan man give facaden en højtryksspuling, så man effektivt fjerner det sidste snavs.

Næste skridt er at begynde på pletspartling eller cementfiller de steder, hvor facaden trænger, har revner, løst puds eller huller. Hvis din bolig har en facade, hvor malingen er begyndt at skalle af, så er det vigtigt, at det fjernes.

Når du er færdig med rengøringen og forberedelsen, skal facaden også grundes. Det er igen vigtigt at finde en grunder, som både passer til facaden, du arbejder med og til den maling, du efterfølgende skal bruge.

Sådan maler du facaden

Før du kan begynde på malerarbejdet, er det vigtigt, at facaden er helt tør. Som hovedregel vil du skulle male facaden 2 gange, for at du opnår det bedste resultat. Her er det vigtigt, at du giver facaden god tid til at tørre, før du går i gang med næste lag. Det kan nemlig efterlade din facade med striber og tydelige malerovergange – og det vil de fleste gerne undgå. Tag dig derfor god tid, før du begynder på de forskellige faser i malingen af din facade.

Det anbefales desuden, at der males, når temperaturen er mellem 10-25 grader. Det vil sige, at det er ideelt at male facaden, når man rammer slutningen af foråret og start sommer. En ekstra ting, du kan notere dig er, at facaden helst ikke skal males, når luftfugtigheder er over 80 %. Desuden er det en god idé, at man ikke gør det i direkte sollys. Det kan nemlig få malingen til at hærde hurtigere end man ønsker.

Maling til de forskellige typer facader

Når der skal males, skal man være opmærksom på, at man finder den rette maling. Facader laves i mange forskellige materialer, og malingen skal være egnet til netop din facade. Herunder finder du nogle af de forskellige typer af maling, der kan vælges mellem. Du vil også finde ud af, hvor afgørende det er, at man finder det rette match.

maling-af-facade-pris
maling-af-facade-pris

Kig dog gerne efter en maling, som er diffusionsåben. Det lader nemlig facaden ånde gennem malingen, så man kan undgå fugtskader. Og det er om noget vigtigt, hvis du gerne vil holde din facade pæn i mange år frem. Et godt råd er, at du altid spørger en fagperson til råds. Det kan f.eks. være i den butik, hvor du køber alt malingen fra.

Akrylmaling

Akrylmaling, også kendt som plastmaling, er nok den maling, som hyppigst bruges på facader – og det er der ikke noget at sige til. Akrylmaling er både egnet på en helt ny facade, på tidligere malede facader, beton, puds og cementpuds. En forudsætning for at bruge akrylmaling er dog, at der er gjort et godt forarbejde med at rense facaden, som desuden også skal være både fast og hel, når der males.

Da en akrylmaling både har god holdbarhed, kan afvise smuds og kan holde til regnvejr, er den med til at holde din facade pæn i mange år frem.

Som en sidste ting er akrylmaling diffusionsåbent, når det er egnet til udendørsbrug. Du skal derfor ikke tænke på udfordringer med, om facaden kan ånde igennem malingen.

Cementpulvermaling

Fordelen ved denne type maling er, at den kan bruges selv på en facade, som er fugtig. Den er både diffusionsåben og kan afvise vand, så malingen også kan holde til de skiftende vejrforhold, der er i Danmark. Denne type maling bruges ved, at man blander det op med vand – dette skal dog først gøres, lige før man skal til at male.

Hvis man køber cementpulvermaling, skal man være opmærksom på, at det er bedst på facader af beton eller mure, som er pudsede eller vandskurede.

Ved cementpulvermaling vil man opleve, hvordan facaden bliver mere modtagelig overfor snavs. Det kan dog fjernes ved rengøring, hvis bare man tager sig tiden til det løbende.

Olieemulsionsmaling

Olieemulsionsmaling er særligt godt til de svære facader, som er ekstra vanskelige at arbejde med. Det vil sige facader, som smitter af, facader hvor man ikke helt ved, hvilken maling der tidligere er brugt, og facader som har kalkrester. Det vil typisk være på ældre bygninger, man oplever dette.

Før man kan bruge olieemulsionsmaling, er det vigtigt, at man stadig er grundig i sit forarbejdet. Det gælder både ift. at rense facaden og efterfølgende bruge en grunder.

Olieemulsionsmalingen er desuden også diffusionsåben.

Silikatmaling

Silikatmaling adskiller sig fra de andre typer maling ved, at den kun skal bruges til ubehandlede facader. Det gælder alt fra vandskuret mur, beton, eternit m.m. – altså overflader som er mineralske.

Silikonemaling

Silikonemaling er bedre til at afvise vand og snavs end silikatmaling, selvom de to minder om hinanden. Fordelen ved silikonemaling er, at den kan bruges på mange facader – det gælder også facader, som har været malet tidligere. Sidst, så er silikonemalingen meget diffusionsåben.

Velkommen til min side Maleeksperten.dk

Jeg har arbejdet i en farveshop igennem 8 år, og været selvstændig maler i snart 12 år nu, så jeg er vidst det man kalder en rigtig malernørd – eller med andre ord maleekspert.
Jeg deler mine mange års erfaring her på siden, og håber du vil tage godt i mod det.

Vh Søren G.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *