Når tiden er inde til, at der skal males i hjemmet, så er spørgsmålet ofte: Hvilken type maling skal man købe? Der er forskellige ting, man skal forholde sig til. Hvilken farve ønsker man, hvilket rum skal der males i, og hvilken glans skal malingen have? Alt efter hvad man vælger, så kan man ende med et resultat, der er vidt forskelligt.

Hvis du gerne vil blive klogere på, hvordan du vælger den rette glans til din vægmaling, så læs med videre her.

Hvad er glans?

Glans er et udtryk for, hvor meget lak der er i en maling. Eller mere præcist, hvor høj en procentdel af malingen, som er lak. Når man hører, at en maling har glans 5, så beskriver det, at 5 % af malingen er lak. En maling med denne glans vil have et mat look. Men jo højere man kommer op, jo mere vil malingen skinne.

Når man står med de mange valgmuligheder foran en, hvilken glans skal man så vælge?

For det første er der et æstetisk aspekt i ens valg. Nogle foretrækker vægge, som har et mat look, hvorimod andre foretrækker, at det skinner. Nogle baserer også deres valg på de praktiske egenskaber, som en glans kan give. Jo højere en glas man vælger, jo bedre kan man tørre væggen af, uden at det efterlader malingen mere skinnende end før. Andre baserer også deres valg på, hvor meget væggen kommer i kontakt med vand. På et badeværelse er det f.eks. bedst for væggene med en høj glans, da man bedre kan holde fugten ude af væggene.

Herunder kan du blive hjulpet på vej til, hvilken glans der er at foretrække i husets forskellige rum.

Forskellig vægmaling glans i husets rum

Når du skal vælge den glans, som din maling skal have, så er det med til at give malingen forskellige egenskaber. Derfor vil du også opleve, at vægmalingen der anbefales, kan variere fra til rum. Herunder får du en god oversigt, som du kan bruge, når du står til at skulle male i dit hjem.

Anbefaling til værelset

Et af de mest gængse valg til værelser er glans 5-6-7-10. Hvis du skal male på et børneværelse, er det en fordel at vælge glans 7 eller 10. På den måde bliver det nemlig lettere at give væggene en våd klud, hvis der er behov for det. Og det er der som regel, når børnene ikke er så gamle endnu.

Derudover så bruges glans 5 ofte, da det efterlader et mere mat udseende. I sidste ende er det oftest et spørgsmål om, hvad man foretrækker, når det kommer til malingen på værelserne.

Anbefaling til stuen

Til stuen kan glans 6 eller 7 anbefales. Den lidt højere glans skyldes, at der let kan komme meget kontakt med væggene. Det betyder også, at der nemt kan komme mærker eller andet, som kan bryde malingen. For at man bedst muligt kan tørre væggene af, bør man går med glans 6 eller 7.

 

Anbefaling til køkkenet

Når det kommer til køkkenet, så adskiller det sig fra både værelserne og stuen. Under madlavningen vil væggene blive udsat for meget damp. Det gælder desuden også ift. eventuel mad, som kan sætte sig rundt omkring i køkkenet. For at beskytte væggene bedst muligt mod damp, så det ikke trænger ind i væggen, så skal der bruge en høj glans. Det anbefales, at man vælger en glans, som ligger mellem 10-25.  Det gør det også væsentligt nemmere at tørre væggene af, når der er behov for det.

En valgmulighed er også, at man vælger glans 25 eller 50 på den væg, som er bagved kogepladerne. Dette areal er nemlig særligt udsat for damp. Beskyt derfor din væg bedst muligt med en høj glans. Hvis man vælger, at der skal bruges høj glans i et afgrænset område, kan det give en farve, som virker varmere. Det er derfor også en overvejelse værd, hvis man vælger denne løsning.

Anbefaling til badeværelset

Da badeværelset går under at være et vådrum, betyder det, at det er udsat for meget fugt og direkte kontakt med vand. For at beskytte væggene bedst muligt, så fugt holdes ude, bør der vælges en høj glans. Det kan være glans 25 eller glans 50. En god huskeregel er, at man som minimum skal vælge glans 25.

Anbefaling til gangen

Gangen er et af de rum, hvor der er meget passage, og hvor man nemt kan komme til at lave mærker på væggene. Det kan derfor være ideelt, at man kan tørre væggene af, uden at væggene får skinnende eller blanke pletter. Med glans 6 eller 7 har du en maling, hvor du samtidig stadig kan tørre væggene af med en våd klud.

Anbefaling til loftet

Når det kommer til loftet, så foretrækker mange en lavere glans. På den måde undgår man også genskin i loftet, når solen står ind i et lokale. Glans 3-5 er et ideelt valg.

Skal du omvendt male loftet i et vådrum, hvor der er meget damp, så følg gerne samme anvisning som glansen, der skal bruges til væggene. Det vil sige glans 25 eller glans 50. Loftet er udsat for damp og vand mindst lige så meget som væggene, derfor skal det også beskyttes på samme måde.

Glansen på maling til træværk

Når man skal vælge maling til træværk, som karme, gerikter, vinduer eller dørpaneler, så vælges der ofte en høj glans. Meget træværk i en bolig er udsat for ekstra slid og snavs, og det er meget funktionelt, at man ofte kan rengøre dem. Derfor er det heller ikke ideelt med en lav glans, hvor der kan komme tydelige mærker, for hver gang der rengøres med en våd klud.

Anbefalingen til træværk er derfor både glans 30, glans 40, glans 50 eller glans 80. Valget kan også afhænge af, hvor skinnende det skal ende ud med at blive. Både glans 30 og 40 kan beskrives som en halvmat lak. Glans 5 kan beskrives som en halvblank lak og glans 80 er en blank lak.

Velkommen til min side Maleeksperten.dk

Jeg har arbejdet i en farveshop igennem 8 år, og været selvstændig maler i snart 12 år nu, så jeg er vidst det man kalder en rigtig malernørd – eller med andre ord maleekspert.
Jeg deler mine mange års erfaring her på siden, og håber du vil tage godt i mod det.

Vh Søren G.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *