Hvis du er klar på et nyt gør-det-selv-projekt i din bolig, så kan det være, at badeværelset skal fornyes. Der er naturligvis mange måder, man kan forny badeværelset på, men hvorfor ikke starte med gulvet? Det er en glimrende måde, du kan ændre udtrykket i rummet på. Det gælder, uanset hvilken farve gulvet skal have.

Der er flere fordele, når man vælger at male badeværelsesgulvet. For det første kan man vække nyt liv til gamle fliser. For det andet kan man gøre det på en relativ prisvenlig måde. For det tredje er det et projekt, du selv kan nå godt i mål med. Det kræver naturligvis bare, at du har gjort dig et forarbejde, så du bruger de rette materialer og teknikker. Du kan blive hjulpet på vej i guiden herunder.

Vær godt forberedt

I ethvert projekt hvor du arbejder med at forny dele af dit hjem, så er det et must med god forberedelse. Før du går i gang med at male dit badeværelsesgulv, så vær sikker på, at du laver det forarbejde, der er nødvendigt. Vær sikker på, at du har det rette udstyr til opgaven. Vær sikker på, at du har købt den rette maling, og at du bruger det korrekt. Tager du højde for disse ting, så er der alle gode muligheder for at nå godt i mål. Gulvet er trods alt noget, som gerne skal holde sig pænt i mange år frem, og det har meget af sige ift. det indtryk, et lokale giver.

Hvis du gerne vil nå godt i mål med dit nye badeværelsesgulv, så kan du følge guiden herunder.

Rengør fliserne

Før du begynder på malerarbejdet, så skal fliserne rengøres. En god og grundig rengøring er alfa og omega for, hvordan dit slutresultat bliver. Sidder der kalkrester, fedtrester eller andet, så er der risiko for, at malingen kan skrælle af – og ønsker de fleste at undgå.

Brug gerne kalkfjerner på hele gulvet som det første. Som det næste skridt kan du bruge et rengøringsmiddel, som er ekstra stærkt – især når fedtrester skal helt af.

Pudsning og tørring

Efter en grundig rengøring er næste skridt, at gulvet skal pudses. Det er vigtigt, at du lader gulvet tørre helt, før du begynder.

Brug gerne helt fint sandpapir, og puds fliserne indtil de er matte. Årsagen til at fliserne skal slibes er, at det er mere modtageligt overfor grunding, som skal på, før der males.

Efter du er færdig med at slibe gulvet, vil det formentlig være fyldt med støv. Det skal fjernes – eventuelt med en støvklud. Det vigtigste er, at alt støvet fjernes.

Grunding

Tiden er nu inde til, at dit gulv kan behandles med en grunder. Formålet med at grunde et gulv er, at malingen kommer til at sidde pænere på fliserne. Grunder man ikke fliserne, så vil det være svært for malingen af binde sig, da fliserne er glatte.

Du kan med fordel vælge en grunder, som er helt ren, og som ingen pigmentering har. Det er nemlig den bedste forudsætning for, at grunderen hæfter sig bedst til fliserne. Når du køber en grunder hos en forhandler, så vil der oftest stå en vejledning bagpå – både ift. hvordan du påfører den – og ikke mindst hvor lang tid den skal tørre. En grunder har stort set samme konsistens som almindelig maling. Du vil derfor også skulle male den på fliserne, helt på samme måde som når du ellers maler.

Det er vigtigt, at grunderen tørrer helt, før du begynder på maling af badeværelsesgulvet.

Flisemaling eller epoxymaling (emalje)?

Når der skal vælges maling til badeværelset, så er der flere ting, du kan vælge maling ud fra.

Hvis du vil bruge flisemaling, som er lys, så kan en vandbaseret maling være et godt match. En vandbaseret lys farve mister nemlig ikke glansen på samme måde, som f.eks. en oliemaling vil.

Hvis gulvet skal have en mørk farve, så er en oliebaseret gulvmaling omvendt et godt match.

Som hovedregel skal et gulv altid gerne have to omgange maling. Begynd dog ikke på lag nummer to, før det første har haft god tid til at tørre. Hvis man begynder på andet lag for tidligt, kan man komme til at trække spor i den forrige maling. Det vil vise sig som striber i gulvet, når du er helt færdig.

Epoxymaling, også kaldt emalje, er en anden type maling, man kan bruge. 2-komponents epoxymaling er det ideelle valg, hvis du vil have et gulv, som er ekstra slidstærkt – og også hvis du vil have et gulv, som er nemt at rengøre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *