Gode råd til maling af gipslofter

Hvis du skal til at kaste dig ud i maling af gipsloft, så er der flere råd, som kan hjælpe dig godt på vej. Det gælder især, hvis du har besluttet dig for, at du vil udfolde dine gør-det-selv-evner.

På den ene side er der en fordel ved maling af gipslofter. Den fordel er, at loftet ofte ikke har samlinger – ligesom man f.eks. ser ved trælofter. Det betyder også, at man nemmere kan male. Omvendt er der en anden side af at male gipslofter. Hvis ikke man har gjort sit forarbejde godt nok, før man maler, så bliver det svært at få en flot og ensartet overflade.

Herunder kan du blive hjulpet mere på vej, når gipslofterne trænger til lidt fornyelse.

Maling af malet gipsloft

For at komme bedst muligt i mål med dit gipsloft, så ligger der lidt ekstra arbejde forude, hvis gipsloftet allerede er malet. Tager du dig tiden til det, så kommer du til at få et loft, som får en rigtig flot finish.

FØR START

Før du begynder at male et malet gipsloft, så fjern gerne eksisterende maling, som sidder løst. Den mest effektive måde at gøre det på, er med en spartel. Her er det vigtigt, at støv og puds helt fjernes fra loftet. Du kan både bruge en støvsuger eller en våd klud med rengøringsmiddel til at fjerne det sidste.

Ved at gøre disse ting kommer du bedre fra start. Du får nemlig en mere ensartet og ren overflade at arbejde på.

Før du gør mere, så vent indtil loftet er helt tørt.

maling af gipsloft

HUSK SPARTLING OG GRUNDING

Næste skridt i dit arbejde er spartling og grunding af loftet. Hvis loftet har revner eller sprækker, så er det en fordel at spartle områderne. Hvis området bliver ujævnt af spartlingen, så slib det gerne, indtil det bliver helt plan med loftet. 

Herfra er det tid til, at der skal påføres en grunder på de områder, du har spartlet. Grunderen kan også bruges, hvis der er skjolder på loftet. Det hjælper dig til at få et flot resultat, når du efterfølgende skal male.

MALING AF GIPSPLADERNE

Når det er blevet tid til, at gipspladerne skal males, så husk gerne: Den bedste måde at male på er ved, at man overlapper de bredder, man maler. På den måde kan man nemlig undgå de tydelige streger, som kan komme, når man maler.

Som regel skal lofter have flere lag, for at du opnår den bedste dækning. Lad derfor første lag tørre, før du går videre til næste.

Opdager du undervejs, at der sidder støv eller snavs i malingen, så brug gerne lidt sandpapir til at fjerne det med. Mal efter med maling.

Maling af nye gipslofter

Når et gipsloft er helt nyt, så er forarbejdet et lidt andet, end når det har været malet før. Herunder kan du følge med i, hvilke trin du kan følge, når det nye gipsloft skal males.

FØR DU MALER

Før dit gipsloft males, skal de forskellige samlinger i loftet spartles – hvis de selvfølgelig ikke allerede er blevet det. Når man har spartlet, skal der lægges en papirremse i spartelmassen, og så skal der spartles igen.

Tag dig også tiden til at spartle sømhuller, hvis de er synlige.

Når spartelmassen er tørret, så slib gerne efter, indtil du får en jævn overflade. Det er vigtigt, at alt støv fjernes. Tag dig derfor tiden til at rengøre loftet, indtil det ikke længere er fyldt med støv.

GRUNDING AF LOFT

Da gipsloftet er helt nyt, skal hele loftet gerne grundes. Det er vigtigt, at man prioriterer grundingen. Det er nemlig med til at sikre, at hele loftet tager lige meget imod den maling, som kommer på efterfølgende.

Når grundingen er tørret, så er det tid til selve malerarbejdet.

MALING AF GIPSLOFT

Fyld gerne en malerrulle godt med maling og mal hele loftet. Hvis du oplever, at der sidder støv eller andet i malingen, når det er tørret, kan du slibe med sandpapir – med en let hånd. Herefter kan du give det et lag maling igen.

maling af gipsloft

Velkommen til min side Maleeksperten.dk

Jeg har arbejdet i en farveshop igennem 8 år, og været selvstændig maler i snart 12 år nu, så jeg er vidst det man kalder en rigtig malernørd – eller med andre ord maleekspert.
Jeg deler mine mange års erfaring her på siden, og håber du vil tage godt i mod det.

Vh Søren G.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *