Er det blevet tid til, at din bolig skal have nyt liv? Så kan være, at du skal give dine gulve lidt ekstra opmærksomhed. Om man vil det eller ej, så har gulvene meget at sige for boligens samlede udtryk. Et velholdt gulv er nemlig med til at give et godt indtryk. Og det kan blive prikken over i’et med en god gang gulvmaling.

Man kan måske komme til at undervurdere, hvor vigtigt det er, at man laver god research, før man begynder at male gulvene. Det er dog rigtig godt give ud, hvis du selv vil vække liv til trægulvene. Bliv hjulpet godt på vej i guiden herunder.  

Oliebaseret eller vandbaseret gulvmaling

Med gulvmaling har du alle gode muligheder for at opfriske gulvene. For at komme godt i mål, er det et must, at man vælger den rette maling. Den rette maling kan nemlig have flere gode egenskaber for dit gulv. Men hvad skal man vælge? En af valgmulighederne er bl.a., om man skal gå med en oliebaseret eller vandbaseret gulvmaling.

En god huskeregel er, at oliebaseret maling er et godt match, hvis gulvene skal være slidstærke. Hvis du derfor skal male i et rum, som bruges meget, så kan det være en idé med oliebaseret gulvmaling. Denne type gulvmaling har også en stærkere overflade, hvis der spildes væsker eller andet på gulvet.

Vandbaseret gulvmaling er omvendt et godt valg, hvis ikke gulvet udsættes for meget gennemgang.

Gulvlak er en klassiske løsning for trægulve

Når et trægulv skal behandles, så er der nogle ting, der egner sig særlig godt til træ. Gulvlak er en af de ting. Lakken er med til at give trægulvet en pænere overflade – hele gulvet får nemlig et mere ensartet udseende. Derudover har gulvlak på trægulv også en lang række praktiske egenskaber.

Lakerede trægulve gør det nemmere at vedligeholde gulvet. For at holde dem pæne og rene, kan man komme langt blot med støvsugning og en opvredet klud. Hvis man derfor er god til at pleje og vedligeholde gulvet løbende, så kan man holde det flot i mange år. 

Udendørs gulvmaling

Hvis du vil kaste dig ud i at male en terrasse i træ, er det mindst lige så vigtigt, at du finder god maling. Her skal malingen nemlig kunne holde til de skiftende vejrforhold, vi har i Danmark. Malingen kan nemlig fungere som en god beskyttelse af træet, hvis man finder den rette type. Hvis du er i tvivl, om den maling du skal bruge, så forhør dig endelig hos den leverandør, du køber malingen af.

Maling af gulv

Når man selv ønsker at male sine gulve, så er det naturligt, at man kan stå med spørgsmål som: Hvilken maling skal jeg vælge? Hvordan håndterer jeg et gulv, som tidligere har været malet? Og hvad hvis gulvet er ubehandlet? Svarene finder du herunder.

Tidligere malede trægulve

Hvis du skal male et gulv, som allerede er malet, så har du flere muligheder. Den ene løsning er, at du starter med at rengøre gulvet. Det gælder alt fra fedtpletter, støv og snavs. Herefter kan du vurdere, om det er aktuelt at skulle slibe gulvet. Støvsugning og rengøring skal startes forfra for at få støvrester væk.

Den anden løsning er, at du starter med at fjerne maling, der måtte sidde løst. Herefter skal gulvet have en god rengøring. Efter brug af universalrengøring kan man lave eddikevand. Det er effektivt til at fjerne diverse sæberester.

Uanset om man vælger den ene eller anden tilgang, så er det en fordel, hvis man reparerer revner og sprækker i gulvet. Det kan man gøre med plastik træ. På den måde får man et mere ensartet trægulv.

Når gulvet er godt rengjort og tørret, så kan man begynde at male gulvet.

Ubehandlede trægulve

Hvis du skal arbejde med et trægulv, som er ubehandlet, så skal du også starte med at rengøre gulvet. Du kan med fordel slibe gulvet, hvis der er områder, hvor små træfibre har rejst sig efter rengøringen. Støvet skal naturligvis fjernes.

I trægulv finder man ofte forskellige knaster, som nemt kan trænge gennem malingen. For at undgå det, så kan du grunde gulvet. Herefter kan du bruge plastik træ til at spartle sprækker, revner eller større knaster i gulvet. Slib gerne efter, hvis der er overskydende spartel. Rengør området og når det er tørt, så mal gerne efter med grunding. 

Herefter kan du begynde at male selve gulvet. Når man er færdig med første lag, er det en fordel at slibe let over områder, hvor støv eventuelt har sat sig. Rengør med en støvsuger, og begynd på lag nummer 2.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *