De mest populære produkter inden for kategorien maling i øjeblikket ifølge Pricerunner. 

 

i samarbejde med PriceRunner

Valg af træmaling

Træmaling er en effektfuld løsning, hvis du gerne vil skabe forandring og / eller beskytte dit træværk. Størstedelen af danskerne omgiver sig med rigtig med træ i deres boliger. Nogen bor i huse bygget i træ eller ejer sommerhuse med træbeklædning. Andre bor i en murstensvilla med træbeklædning på gavl eller tilbygning. Mange husejere har også skure og garager lavet i træ.

Indendørs er vi også glade for træ. Dog ikke så meget som tidligere. I boliger fra 60erne og 70erne ser vi ekstra meget træ. Dengang var man glade for trælofter, træpaneler og hele vægge med påsatte træplader. Den stil er passé og de mørke trælofter og træpaneler som ikke allerede er pillet ned, lever i dag et nyt liv under flere lag maling. 

Vi omgiver os også med meget træ i vores indretning. Størstedelen af de møbler du omgiver dig med er lavet af træ. Det giver en masse mulighed for at forandre i stedet for at smide ud. Begynder dine træmøbler at kede dig, så prøv at forestille dig dem i en anden farve inden du smider dem ud og køber nyt. En rigtig valgt farve kan få et møbel eller et hvilket som helst andet objekt til at ligne en million.

I det følgende kan du læse mere om alt hvad der er værd at vide om træmaling, så du kan føle dig bedre rustet næste gang du står i farvehandlen med et farvekort i hånden.

Hvad adskiller træmaling fra andre malingstyper

Træmaling er sammensat af fire hovedbestanddele:  bindemiddel, pigment, fyldstoffer og opløsningsmidler.

Det der gør træmalingen anderledes, end for eksempel den maling du bruger til dine pudsede vægge, er primært det opløsningsmiddel, der bruges til at gøre malingen flydende, så du kan påføre den med rulle eller pensel.

En træmaling er en oliebaseret maling. I en oliebaseret maling bruger man mineralsk terpentin som bindemiddel, hvor man i en plastmaling, som er det du bruger som vægmaling, bruger vand som bindemiddel.

Fordi den oliebaserede maling indeholder opløsningsmidler, så er den også mindre miljøvenlig end den vandbaserede maling. Opløsningsmidler er usunde at indånde og det er derfor også altid vigtigt med god ventilation, når du maler med oliebaseret maling. Mest optimalt er det, hvis du også iføre dig maske og handsker. Handskerne har en dobbelt virkning. De skåner dine hænder for de skadelige opløsningsmidler og du undgår besværlige malerpletter, der ikke er til at vaske af.

Farven i malingen ændre sig ikke afhængigt af, om du vælger en oliebaseret eller en vandbaseret maling. Bindemidlet – den mineralske terpentin eller vandet fordamper i takt med at malingen tørre og efterlader kun pigmentet og fyldstofferne. 

Udendørs- og indendørs træmaling

Når du skal vælge træmaling, så skal du være opmærksom på at købe den rigtige slags. Her tænker vi hverken på mærke eller glans, men på, at du er opmærksom på, at udendørs træmaling ALDRIG må anvendes på indvendigt træværk. (med en lille undtagelse, som vi nævner senere i afsnittet)

Der er nemlig en afgørende forskel mellem oliemaling eller træmaling til udendørs brug og oliemaling til indendørs brug.

Udendørs træmaling

Træbeskyttelsen, som man også kalder udendørs træmaling, indeholder nogle svampedræbende stoffer, der er med til at beskytte træet mod svampeangreb og råd. De er med til at forlænge træets levetid og en absolut nødvendighed for at give dit udendørs træværk den rette beskyttelse. MEN disse svampedræbende stoffer afgiver farlige dampe, som ikke udgør nogen fare udendørs, men som er sundhedsskadelige indendørs og giver et dårligt indeklima.

Du bør derfor som udgangspunkt aldrig male med træbeskyttelse indendørs. Der er dog en enkelt undtagelse, hvor det kan være hensigtsmæssigt at bruge træbeskyttelse indendørs. Din yderdør og dine vinduer karakteriseres faktisk som udvendige bygningsdele. Det gør de, fordi den enes side befinder sig på den udvendige side af bygningen og derfor har brug for træbeskyttelse, men når nogen også vælger at male med træbeskyttelse indvendigt på deres døre og vinduer, så kan det både være for at gøre dem mere modstandsdygtige, hvis de står åbne meget af året.

Har du gamle trævinduer, så kan det være du også døjer med kondens på indersiden af ruderne. Det giver et fugtigt miljø i vindueslister og rammer og er grobund for både svampeangreb og råd. Her kan det være en god idé at bruge træbeskyttelse til at forlænge levetiden på dine vinduer.

Vigtige råd når du maler med træbeskyttelse

  • Mal aldrig i direkte sollys
  • Mal kun på helt tørt træ
  • Brug maske og handsker
  • Mal kun når nattemperaturen er over 10 grader 
  • Mal aldrig når luftfugtigheden er over 80 %

Indendørs træmaling

Med indendørs træmaling kan du male døre og karme, fodlister og vindueskarme lige den farve du holder allermest af. Har du en ældre køkken med trælåger, så kan du give køkkenet et helt nyt liv ved at give køkkenlågerne en let slibning og derefter male dem. Du vil blive overrasket over, hvor stor en forskel det gør. 

Oliemaling til indendørs brug er terpentinbaseret og du bør derfor sørge for at male i et velventileret rum, så du ikke udsætter dig selv mere end højst nødvendigt for de  usunde dampe, der kommer fra terpentinen. Du kan også benytte en maske, mens du maler.

Når du maler med oliemaling så vil du opdage at penselstrøgene lettere flyder sammen, end når du maler med plastmaling. Det er en af de ting, der gør træmalingen / oliemalingen så velegnet til døre, vinduer og andet indendørs træværk. En anden fordel ved træmalingen er, at den hærder hårdere op end en plastmaling. Det vil sige, at den er mere stødsikker og den hårde overflade tillader også, at du vasker den over med en våd klud. Det er en stor fordel, da vinduer, døre og fodlister med mellemrum har brug for at blive gjort rent.

Med en god træmaling kan du også forandre et gammelt skab eller et loppefund. Træmaling kommer i alle regnbuens farver og i glans fra glans 6 og helt op til en glans 100. Så du har mulighed for at få lige præcis den finish, du gerne vil have. Vil du gerne have en nogenlunde mat overflade, så skal du vælge så lavt en glans som muligt. Vil du omvendt gerne have det så blankt som muligt, så skal du vælge en høj glans.

Træmaling til gulve

Du kan også bruge træmaling til at male dine trægulve. Men her er det vigtigt, at du vælger decideret gulvmaling. Dit gulv er nemlig udsat for voldsomt slid, lige meget hvor meget du passer på det. Derfor er det vigtigt, at du vælger en maling, der er sammensat til lige præcis det formål

Træmaling til metal 

Du kan også bruge en oliebaseret træmaling til at male på metal. Det kan for eksempel være nødvendigt i ældre lejligheder og huse, hvor rør i køkken og badeværelse ikke er skjulte. Du kan også male dine radiatorer. Men her foreslår vi, at du køber en radiatormaling som spraymaling, da det gør det meget lettere at komme ind i alle hjørner.

Pensler og rulle kvalitet

Når du skal påføre træmalingen, så kan du benytte enten en pensel eller en malerulle (eller begge dele). Som tidliger nævnt, så flyder malingen let sammen, hvilket giver dig en ensartet overflade. Til større overflader som køkkenlåger eller døre foreslår vi, at du bruger en lille malerrulle med en tæt struktur. Du kan læse på de enkelte malerruller, hvad de er mest egnede til. Er du i tvivl om hvilke ruller og pensler der egner sig bedst til dit projekt, så besøg dit lokale byggemarked eller farvehandel og få eksperthjælp. 

Det kan ikke betale sig at gå på kompromis med kvaliteten på pensler og ruller. Her siger vi ikke, at du skal købe det dyreste gre, du kan finde, men en god mellemprisklasse ville vi satse på. Med mange af de billigt producerede pensler og ruller vil penselhår og fnug fra rullen løsne sig, mens du maler og sætte sig i den våde maling. Det kan i sidste ende betyde, at du er nødt til at male om igen og det er jo ærgerligt, tidskrævende og dyrere.

Rengøring

Træmaling, eller oliemaling, som der også kan stå på malerspanden, er terpentinbaseret. Det vil også sige, at du skal gøre dine pensler og ruller rene i terpentin. Du kan ikke bruge vand og sæbe til at rense dine pensler og ruller. Det vil kun ødelægge dem.

Husk når du renser dine pensler og ruller, at gøre det i et velventileret rum og sørg for at lukke terpentin flasken og sætte film over det glas eller lignende, som du bruger til at rense pensler i. 

Dampende fra terpentinen kan nemlig give hovedpine og andet ubehag.

Vedligeholdelse 

Når du har malet med udendørs træmaling, så skal det vedligeholdes. Hvor ofte det skal gøres afhænger helt af vejr og vind, men som udgangspunkt skal der males hvert andet år. Nogle træbeskyttelser reklamere med, at de kan holde 3 -4 år og det kan du eventuelt undersøge nærmere.

Indendørs træmaling skal også vedligeholdes,men det er mere af æstetiske årsager. Indendørs træværk er jo ikke udsat på samme måde som dit udendørs træværk.

Maler du med træbeskyttelse udendørs, så behøver du ikke at slibe dit træværk, hvis det tidligere har fået træbeskyttelse. Maler du med en indendørs træmaling,så anbefaler vi, at du giver træet en let slibning, så malingen har noget at binde i.

Vær opmærksom på

Når du skal male på træværk, der allerede har fået en tidligere behandling, så er der nogle ting du skal være opmærksom på. 

Olie- og plastmaling adskiller sig blandt andet fra hinanden ved at oliemalingen / træmalingen trænger ned i træet, hvorimod plastmalingen lægger sig som en hinde ovenpå træet.

Det betyder, at hvis dit træværk tidligere har været malet med en plastmaling, så er du  nødt til at skrabe eller slibe det helt af, inden du kan male med en træmaling. Gør du ikke det, så kan træmalingen ikke binde ordentligt og den har ikke mulighed for at trænge ned i træet og beskytte det.

Vælger du til gengæld en linoliemaling, så kan du godt male ovenpå både plastmaling og anden oliebaseret maling.

Opbevar din maling korrekt

Maling i dag har ikke den samme lange holdbarhed som maling havde for 50 år siden. Det skyldes, at vi er mere bevidste om miljøet og i dag er der love og regulativer, der sikre, at maling i dag bliver produceret af bestanddele, der er lettere nedbrydelige.

Du kan på din malerspand læse, hvor lang tid din maling er holdbar. Holdbarhedsdatoen forudsætter dog, at du opbevare din maling korrekt.

  • Husk altid at lukke låget helt tæt på din malerbøtte
  • Mal ikke direkte fra bøtten men hæld lidt maling over i en malebakke eller et plastikkrus
  • Opbevar malingen i et køligt rum
  • Lad aldrig malingen stå i direkte sollys
  • Lad aldrig malingen få frost

Her hos maleeksperten vil vi gerne ønske dig god fornøjelse med fremtidens male projekter. Vi håber, vi har givet dig brugbar viden, så du føler dig bedre rustet næste gang, du skal i gang med et projekt og vælge maling og børster og rulle.

Et godt tip. Hvis du bruger en malerbakke, så sæt en affaldspose omkring bakken, så kan du let fjerne posen, når du er færdig og din malerbakke er lige til at pakke væk, indtil næste gang den skal i brug.

Velkommen til min side Maleeksperten.dk

Jeg har arbejdet i en farveshop igennem 8 år, og været selvstændig maler i snart 12 år nu, så jeg er vidst det man kalder en rigtig malernørd – eller med andre ord maleekspert.
Jeg deler mine mange års erfaring her på siden, og håber du vil tage godt i mod det.

Vh Søren G.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *