Hvad er fernis og fernisbehandlede gulve?

Fernisgulve var noget, der var utrolig populært tilbage i tiden. Det var noget, der for alvor fik sit eksistensgrundlag efter 2. Verdenskrig, hvor man i mange danske hjem fik fernisbehandlet sine gulve. Det karakteristiske ved fernisbehandlede gulve er, at de typisk er mørke og varme. Det er en gulvtype, der med tiden er blevet videreudviklet på, men holder vi fast i den oprindelige fernisbehandling, så bestod den af linolie, der efterfølgende er tilsat harpiks og et fortyndende opløsningsmiddel. Det er en behandling, der giver gulvet en flot, skinnende overflade, der også er resistent overfor vand, ridser og mærker i gulvet. Det er derfor en løsning, der er langtidsholdbar og sikrer nogle smukke gulve i hjemmet. Der er dog med tiden kommet flere løsninger på markedet, der både er mere effektiv og bedre at anvende for trægulvet. I dag anvender de fleste lak til at efterbehandle sit trægulv med. På denne måde er det muligt at bevare det flotte og lyse trægulv i hjemmet. 

Har du derfor et trægulv i hjemmet, der har fået en fernisbehandling, kan det være aktuelt at få det fjernet igen. Det er nemlig ikke så populært at anvende fernisbehandling i dag, da man ønsker at trække mest muligt lys ind i sin bolig. Du kan derfor vælge at fjerne de fernisbehandlede trægulve i hjemmet og i stedet få dem flotte og lyse.

Hvad er bedst til at fjerne fernis fra et gulv?

Da fernisgulve ikke er så populære i tiden, er det noget, de fleste vælger at få fjernet. Det er dog ikke helt så nemt at fjerne igen. Det skyldes, at fernis er en form for lak, som blandt andet er baseret på linolie. Hvis du derfor forsøger at slibe det af med en slibemaskine, vil du komme til at opvarme lakken. Det vil betyde, at det i stedet kommer til at sætte sig på slibepapiret. Det kræver derfor et større indgreb for at kunne fjerne fernisbehandlingen fra gulvet. 

En af de metoder vi ser, professionelle fagfolk bruger for at fjerne fernisbehandlede gulve, er gulvafhøvling. Det er et større indgreb, men som viser sig at kunne løse opgaven. 

En gulvafhøvling er en metode, vi kun ser anvendt, når en gulvafslibning ikke er tilstrækkelig for at udbedre mærker, ridser og ujævnheder i trægulvet. Ved en gulvafhøvling vil man typisk komme 2 – 4 millimeter under trægulvets overflade. Ved en gulvafslibning vil det f.eks. kun være 1 millimeter.  Det er ikke alle gulve, der vil kunne klare at blive afhøvlet, hvorfor du bør få en professionel vurdering af det. Hvis dine gulvbrædder er for tynde, vil du opleve, at det knirker eller kan komme til at give sig, da du nedsætter bæreevnen. Det vil derfor være godt givet ud at få en faglig vurdering af, om dit trægulv vil kunne klare en gulvafhøvling. Dermed bliver det ikke en dyrere affære for dig, hvis du ender med at ødelægge gulvet.

Få professionel hjælp til dit ferniserede gulv

Står du og skal have fjernet fernis fra dit trægulv, så er det aktuelt, at du opsøger en professionel fagmand. Da trægulve er en vigtig del at husets indretning og æstetik, er det som regel godt givet ud at få en professionel fagmand til at udføre arbejdet. Dermed får du en erfaren fagmand, der har de nødvendige maskiner til at udføre et solidt stykke arbejde. En gulvafhøvling kræver nemlig en utrolig høj præcision, hvilket man kun kan opnå med de rette maskiner og den rette teknik. Her vil en professionel fagmand sikre sig, at der ikke er niveauforskelle i trægulvet og der ikke bliver efterladt nogle slibespor fra maskinen. 

Hvis du alligevel selv vil forsøge at kaste dig ud i det, skal du vide, at du tager en høj risiko. Det kan gå hen og blive en dyr affære, hvis ikke det bliver gjort korrekt. Der er nemlig stor chance for, at det kan ødelægge dine trægulve, hvis du ikke bruger maskinerne eller dine redskaber korrekt. I værste fald vil det desværre ikke kunne rettes op på igen af en professionel fagmand, da du i forvejen har gjort et større indgreb på trægulvet.

Vi anbefaler derfor, at du overvejer at hyre professionel hjælp til dit ferniserede gulv. Det giver både det bedste resultat her og nu, og du kan samtidig være sikker på, at det står flot i mange år frem. Det vil dermed være en god investering på kort sigt og på lang sigt, da trægulvet vil se velholdt ud. 

Velkommen til min side Maleeksperten.dk

Jeg har arbejdet i en farveshop igennem 8 år, og været selvstændig maler i snart 12 år nu, så jeg er vidst det man kalder en rigtig malernørd – eller med andre ord maleekspert.
Jeg deler mine mange års erfaring her på siden, og håber du vil tage godt i mod det.

Vh Søren G.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *