Der er mange grunde til at overveje en gulvafhøvling, men hvorfor er det i virkeligheden at man bør høvle gulv? Hvad kan du gøre selv? Kan du gøre det hele selv? Der er mange spørgsmål, som vi på bedst mulige vis kommer omkring i dette indlæg.

Har du lyst til at komme omkring hele emnet, så bliv hængende og naviger til dit passende emne.

Pris på afhøvling

Prisen på gulvafhøvlingen kan spænde meget bredt og vi anbefaler altid at du får indhentet dig nogle forskellige tilbud, da selv et par kroner pr m2 kan spare dig for mange penge.

Det kommer meget an på hvor stort dit areal er, hvor nemt håndværkerne kan komme til og selvfølgelig hvor du befinder dig i landet.

Hvorfor høvle gulve?

Der er mange danskere, der har trægulve i deres hjem eller sommerhus. Det er et af de foretrukne gulvtyper i Danmark, da det giver noget varme og sjæl til hjemmet, som de andre gulvtyper ikke kan give på samme måde.

Med årene er det ikke til at undgå, at ens trægulve kommer til at se slidte og trætte ude. Det kommer af normal hverdagsbrug. Det kan være, hvis du enten spilder eller taber noget på gulvet, der sætter sit præg.

Hvis du har husdyr som en kat eller hund, kommer mærkerne naturligvis hurtigere. Det er typisk ridser og mærker i trægulvets overflade, der kan klares ved en almindelig gulvafslibning.

Oplever du derimod, at dine trægulve har store ujævnheder eller skader rundt omkring, kan det være aktuelt med gulvafhøvling.

En gulvafhøvling vil gøre underværker, hvis du enten har gamle fernisgulve eller gulve der er meget beskadiget.

Der er rigtig mange, der vælger at få udført en gulvafhøvling, når de enten har oplevet en vandskade, eller hvis deres trægulv er begyndt at bølge.

Det kan også være aktuelt, hvis du oplever, at der limrester på trægulvet, da det er det, som gør at trægulvet er stabilt.

Gulvafslibning eller gulvafhøvling?

En gulvafhøvling er et større indgreb. Men det kan være nødvendigt, hvis dit trægulv har større skader eller ujævnheder, som kræver, at man kommer dybere ind i trægulvets overflade.

Typisk vil man udføre en gulvafslibning, hvor man kommer 1-2 millimeter ned i trægulvets overflade. Hvis ikke det er tilstrækkeligt nok til at få et flot resultat, vil det være aktuelt med en gulvafhøvling.

Hvordan udfører man gulvafhøvling?

En gulvafhøvling skal udføres af en professionel fagmand, der har erfaring og ekspertise indenfor dette område. For at kunne udføre en gulvafhøvling kræver det en utrolig høj præcision i ens udførsel. Derfor er det nødvendigt med en maskine, som kan indstilles korrekt.

Da en gulvafhøvling går dybere ned i trægulvet, har det stor betydning, at man rammer den præcise dybde. Ved at anvende en maskine korrekt, vil der ikke opstå forskellige niveauforskelle i trægulvet.

Her vil en professionel fagmand sikre, at der ikke bliver efterladt nogle slibemærker i gulvet, som der ellers let kan komme, hvis ikke du har erfaring med maskinen.

Du kan forvente, at man ved en gulvafhøvling typisk høvler ca. 2 – 4 millimeter af trægulvet. Det afhænger meget af, hvilken tilstand dit trægulv er i, samt hvad tykkelsen på dit trægulv i forvejen er.

Ved større skader eller vandskader, kan det være nødvendigt med en gulvafhøvling, hvis du vil redde dit trægulv.

Når der skal udføres en gulvafhøvling, kræver det, at der bliver taget højde for alle de ujævnheder, der i forvejen er i trægulvet. Der kan være søm og andre udfordringer, der kan besværliggøre processen.

For de fleste gulvmænd er det en proces, de er vant til gennem de sidste mange år, hvorfor du kan forvente et solidt arbejde, hvor du vil opleve et flot resultat.

Kan du selv afhøvle dine gulve?

En gulvafslibning kan du måske sagtens selv udføre langt hen ad vejen, men en gulvafhøvling er et større indgreb. En gulvafhøvling kræver, at man har det rette udstyr og ekspertise for at kunne forvente et godt resultat.

Det kan derfor være en stor mundfuld for de fleste at kaste sig over. Ved en gulvafslibning kan du prøve over flere forsøg for at få smukt resultat. Den samme mulighed har du ikke samme måde ved en gulvafhøvling, da du i forvejen gør et stort indgreb på trægulvet.

Du vil dermed have større chance for at komme til at ødelægge gulvet. Selvom det vil være billigere at udføre selv, så vil prisen blive langt dyrere, hvis du ender med at ødelægge gulvet.

Vi anbefaler derfor, at du kun udfører det selv, hvis du har den rette maskine og kender til de forskellige teknikker under hele processen.

Hvis ikke, så er det bedst at overlade ansvaret og opgaven til en kompetent fagmand.

Der er mange firmaer rundt i Danmark, som tilbyder denne service. Dette skriver vi mere omkring længere nede.

Afslut gulvafhøvlingen ordentligt

Når man får udført en gulvafhøvling, er det helt naturligt, at man til sidst udfører en gulvafslibning. Det er for at sikre, at gulvet er helt plant og fint uden ujævnheder. Det efterlader også det bedste resultat, så gulvet ligner et nyt gulv igen.

Når dit gulv har fået en gulvafhøvling og gulvafslibning, er det vigtigt at afslutte det ordentligt. Det betyder, at du bør vælge en efterbehandling af dit trægulv.

En efterbehandling er i de fleste tilfælde en oliebehandling af dit trægulv. Det kan også være lak, lud eller maling, som du kan efterbehandle dit trægulv med.

En efterbehandling af dit trægulv har flere fordele. Først og fremmest har du mulighed for at sætte dit personlige præg på dit trægulv. Her kan du vælge en mat eller glansfuld overfladebehandling, der passer til resten af boligen og din egen smag.

Vælger du at male dit trægulv, kan du vælge en farve, der giver mere lys til boligen, eller en farve der matcher resten af boligens æstetik og indretning.

Ved at udføre en efterbehandling af dit trægulv, vil det også være mere resistent overfor vand eller mærker fra de større møbler i huset. Du vil dermed kunne nyde dit flotte trægulv i længere tid, end hvis du ikke fik udført en efterbehandling.

Få hjælp til afhøvling af gulve

Har du et trægulv, der enten ser lidt slidt eller træt ud? Det kan enten være, hvis du oplever, at der misfarvninger i trægulvet, større hakker, mærker eller skader, så bør du overveje en afhøvling af gulvene i hjemmet.

Her bør du undersøge markedet for at finde en kompetent og pålidelig fagmand, der har den nødvendige erfaring og ekspertise indenfor området. Du kan med fordel indhente 3 tilbud med linket herunder.

Da der er store forskel på den kvalitet, du kan forvente, kan det godt betale sig at gøre sig umage med at finde den rette fagmand. Her vil det være en fordel at indhente flere tilbud, så du er sikker på, at du får en fair pris, når vedkommende skal udføre en gulvafhøvling af dine trægulve.

Velkommen til min side Maleeksperten.dk

Jeg har arbejdet i en farveshop igennem 8 år, og været selvstændig maler i snart 12 år nu, så jeg er vidst det man kalder en rigtig malernørd – eller med andre ord maleekspert.
Jeg deler mine mange års erfaring her på siden, og håber du vil tage godt i mod det.

Vh Søren G.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *