Maling af lofter

Maling af loft kan sætte enhver gør-det-selv-person på prøve. Der kan opstå spørgsmål som: Hvilken maling skal man vælge? Er der en teknik, som er bedre end andre? Og skal man forberede noget, før man går i gang med loftmaling? Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, om man gør lidt research på forhånd. Når det er sagt, så er det naturligt, hvis man skal guides, når der skal vælges den rette loftmaling.

Inden du kaster dig ud i maling af loftet, kan du med fordel hurtigt og nemt få 3 tilbud herunder. Dette er noget vi anbefaler alle, uanset om du er fastsat på at ville male dit loft selv eller om du stadig er i tvivl. Det koster nemlig intet at få disse 3 tilbud, så kan du efterfølgende regne på om det kan gå. Husk at indregn håndværkerfradraget. 

Hvis du gerne vil komme godt fra start, når lofterne skal males, så finder du en hjælpende hånd her.

Se hvordan du maler dit loft med rulle:

Forskellen på loftmaling og vægmaling

Hvad end man er boligejer eller man bor til leje, så har de fleste nok prøvet at stå med malerarbejde. Det kan være alt fra væggene, der skulle opfriskes eller udendørs arealer, der trængte til en kærlig hånd. Måske har man endda resterne af malingen liggende derhjemme. Spørgsmålet er bare, er der forskel på loftmaling og vægmaling?

Kort fortalt, så er svaret ja. Der er forskel mellem de to typer af maling.

Man kan godt bruge vægmaling til loftet. Det gælder bare ikke omvendt, hvis man vil bruge loftmaling til væggene – og det er der en god grund til. Loftmaling er ikke lavet, så det kan tørres af i samme omfang som vægmaling. Det betyder, at man kan komme til at tørre malingen gradvist af, hvis der kommer pletter eller andet, som man vil fjerne med en våd klud. Egentlig giver det god mening, at loftmaling er lavet sådan. Behovet for rengøring af lofterne er som regel mindre, end når det kommer til væggene i ens hjem.

maling af loft

Den store forskel mellem vægmaling og loftmaling er, at vægmaling har en overflade med højere slidstyrke. Det kan nemlig være mere nødvendigt at kunne rengøre væggene, da man er i tættere kontakt med dem. Vægmaling er tilført bindemiddel, så det ikke ændrer struktur, når man vasker det eller skal tørre et areal af. Da det langt fra er alt loftmaling, som har et lige så højt niveau af bindemiddel, kan overfladestrukturen hurtigere ændre sig. Når man tørrer det af eller trykker for hårdt med en våd klud, kan det få et område til at virke mere blankt.

Hvis en vægmaling er med høj glans, så vil det kunne reflektere lyset mere. Derfor ser man også, hvordan de fleste vælger maling til loftet, som ikke typisk er mere end en glans 5 – det er selvfølgelig altid et spørgsmål om, hvad man foretrækker.

Selvom vægmalingen også kan bruges til lofterne, så kan der alligevel være god grund til at kigge efter en god loftmaling. Spørgsmålet er bare, hvilken skal man vælge?

Blank eller mat – Hvad skal du vælge?

Når man skal vælge loftmaling, så skal man også forholde sig til, om malingen skal være blank eller mat. Spørgsmålet er bare, hvad skal man vælge?

Mat loftmaling har en evne til ikke at reflektere det naturlige lys, som kommer ind i et rum. Derfor vælges mat loftmaling ofte, hvis man i forvejen har et godt lysindfald. Man kan nemlig undgå genskin i loftet. Blank loftmaling kan omvendt være ideelt i rum, hvor man gerne give illusionen af mere lys. Det reflekterer i højere grad lys fra lamper med mere.

I sidste ende er det altid et spørgsmål om, hvad man selv foretrækker.

Sådan maler du loftet

Når et loft skal males, så er der en naturlig rækkefølge, der er god at følge. På den måde kan du få et slutresultat, du kan være godt tilfreds med i lang tid. Herunder hjælper vi dig igennem de forskellige ting, du kan tage.

Før du starter – klargøring af loftet

Før dit malerarbejde begynder, er det en god idé at dække godt af. Brug gerne afdækningsplast på møbler, døre, vinduer og vægge, og dæk gulvet med gulvpap. På den måde kan du undgå ekstraarbejde med at fjerne malerrester fra steder, du ikke ønsker bliver ramt. Hvis der måtte være revner eller andet i loftet, kan du med fordel reparere dem. Du kan f.eks. bruge fugemasse – når det er tørret så slib gerne efter, så der ikke er ujævnheder.

Du kan med fordel rengøre lofterne i samme omgang. Et loft kan nemlig samle spindelvæv, der kan være rart at fjerne på forhånd.

Forarbejde som dette er alt sammen med til at give et flottere slutresultat:

Maling af loftet

Før du begynder på selve loftet, så start gerne med alle kanterne eller listerne. Helt på samme måde som når du maler en væg. Både her og når du begynder på resten af loftet, er det vigtigt, at din pensel eller malerrulle er godt fyldt med maling. Ellers kan det oftest ses på loftet, hvor der er malet – og det kan gøre mange mindre tilfredse med slutresultatet. Så sørg for, at du hele tiden har maling nok på din malerrulle.

Et loft skal som regel altid have flere lag – og gerne to eller flere. Begynd først på andet lag, når det første er helt tørt.

For at opnå det pæneste resultat, så skal dit udstyr også være i orden. Vælg gerne en mindre malerrulle – og her menes en mindre malerrulle, end den du ville vælge til dine vægge. Det kan give en flottere finish, da strukturen bliver mindre, når der males. Derudover er det et must, at du anskaffer dig en malerrulle med et forlængerskaft. Når loftet skal males, så står man i en meget ukomfortabel stilling, og med et forlængerskaft kan du hjælpe dig selv til at få en bedre arbejdsstilling.

Få 3 gratis tilbud på maling af loft 

Vi anbefaler altid, at uanset om man ønsker at klare opgaven selv eller få andre til det, at man indhenter tre tilbud for at vide hvor det cirka ligger prismæssigt. Det koster intet at få de 3 tilbud, så der er ingen grund til ikke at gøre det. Du kan indhente 3 tilbud på knappen herunder. 

Velkommen til min side Maleeksperten.dk

Jeg har arbejdet i en farveshop igennem 8 år, og været selvstændig maler i snart 12 år nu, så jeg er vidst det man kalder en rigtig malernørd – eller med andre ord maleekspert.
Jeg deler mine mange års erfaring her på siden, og håber du vil tage godt i mod det.

Vh Søren G.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *