Tapet som vægbeklædning er utrolig populært i Danmark. Det kan blandt andet ses ved, at mange af de danske hjem er udsmykket med smukke, elegante, stilrene og alternative tapeter i husets forskellige rum. Tapet kan du vælge at beklæde en enkelt væg med eller et helt rum.

Der findes mange forskellige designs, mønstre og farver, du kan vælge imellem på markedet. Der er derfor stor sandsynlighed for at finde et tapet, som du kan sætte dit personlige præg i hjemmet med. En af de store fordele ved at anvende tapet på væggene er, at du har mulighed for at bryde de traditionelle hvide vægge med noget mere kant og karakter. Det giver dermed hjemmet noget kontrast i forhold til det, vi ellers kender fra den vante nordiske stil.

Da tapet er en eftertragtet løsning i mange hjem, har der også været stor vækst på markedet. Du finder derfor med garanti et tapet, til det du søger, og i den farve eller det design, du er på jagt efter. Der er noget for enhver smag.

Fordele ved at vælge tapet

Der er flere fordele ved at anvende tapet frem for at male eller beklæde dine vægge på andre måder. Først og fremmest er det nemt og enkelt at gå i gang med. Det tager ikke lang tid at sætte op, hvorfor du hurtigt kan nyde det færdige resultat. 

Hvis du i stedet skulle begynde at male eller beklæde din væg med sten, vil det kræve et mere omfattende forarbejde, hvor væggen blandt andet skal slibes og have en grunder bagefter. Ved at anvende tapet kan du nøjes med tapetklister for at få tapetet til at sidde på væggen.

Derudover er det langt billigere at bruge tapet, end at skulle male eller bruge sten til at beklæde væggen med. Ved at anvende tapet, har du også mulighed for let at lave om på din indretning, da du kan tapetsere væggen med et nyt design, når du er ved at være træt af det gamle.

Tapet er velegnet til brug i alle rum i huset. Du kan derfor beklæde dine vægge i stuen, soveværelset, børneværelset, entréen, garagen, kontoret eller i gæsteværelset. Her kan du variere farven eller designet alt efter, hvilket rum du ønsker at indrette. Hvis du ønsker at bruge tapet i badeværelset, er det mest oplagt at bruge vådrumstapet eller vinyltapet.

Hvad skal du være opmærksom på,
når du skal tapetsere?

Tapet kan du i dag få i mange forskellige farver og designs. Der er derfor mulighed for at indrette sit hjem eksklusivt, stilrent, rustikt, med varme eller give rummene noget farve.

Når du har valgt det tapet, du ønsker at beklæde dine vægge med, skal du være opmærksom på en række vigtige faktorer, inden du bestiller dit tapet.

Først og fremmest kan det være en fordel at måle op. Uanset om det er en enkelt væg eller et helt rum, bør du måle op, så du ved, præcis hvor meget tapet du skal bruge.

For det andet bør du være opmærksom på, at når du bestiller et tapet med et mønster eller særligt design, at du bør lave en lille forskydning mellem banerne, så det hele kommer til at hænge flot sammen til sidst. Hvis du har en ens farve eller rustikt design, kan det være underordnet.

For at få det optimale resultat ud af dit tapet, er det vigtigt at sikre, at væggen der skal beklædes med tapet, er helt glat. Det gør ikke noget, hvis det er en ubehandlet væg eller, hvis den i forvejen er malet. Så længe den er helt glat, kan du få det bedste resultat med dit tapet. Her bør du være opmærksom på, at hvis din væg i forvejen er malet i en pangfarve eller mørk farve, om du så vil bruge hvidt tapet, da det kan ses igennem tapetet. Her bør du enten vælge et mørkt tapet eller male væggene hvide, inden du beklæder væggen med hvidt tapet.

Køb dit tapet online

Hvis du er på jagt efter et sted at købe billigt og flot tapet, så er det bedst at handle online. Når du handler online,
finder du det største udvalg af tapeter. Til forskel fra den fysiske butik, vil du online kunne have et langt større udvalg at tilbyde. Det skyldes, at man som regel har et større lager og kan udnytte pladsen optimalt for at have så mange varer på hylden som muligt. Hvis du derfor søger et unikt eller anderledes design til dine vægge, kan du med fordel købe dit tapet online. Her vil du også kunne finde de stærkeste priser på markedet, da man som regel har en bedre indkøbsaftale og færre omkostninger forbundet med et salg.

Når du handler online på en webshop, vil du også have adgang til de nyeste og mest populære tapeter på markedet. Da der hvert år kommer mange nye designs, er du konstant opdateret med, hvad der rører sig på markedet. Ved at handle online vil du blandt andet kunne få tapet fra kendte brands og de nye upcoming brands.

Ved at handle online, har du mulighed for at forstørre de tapeter i sortimentet, som du finder interessant på din computer eller iPad. Her kan du sætte det op på væggen for at se, hvordan det vil komme til at se ud.

Når du endelig har fået det, du ønsker at bestille hjem, kan du forvente at få det allerede dagen efter til din hoveddør. Det bliver derfor ikke meget nemmere og hurtigere, hvis du som børnefamilie har
svært ved at finde tiden i en travl hverdag.

Hvordan tapetserer man?

Inden du går i gang med at tapetsere, bør du tjekke om dine vægge er helt tørre og jævne. Hvis du har huller eller
ujævnheder i væggen, er det vigtigt at få det spartlet, så væggen er helt glat. Hvis du har et andet tapet i forvejen, kan du enten vælge at tapetsere oveni, eller fjerne det gamle inden du tapetserer det nye.

Inden du begynder at tapetsere væggen, kan du med fordel lave nogle baner på gulvet, så du kan se, hvordan mønstrene kommer til at se ud. Her er det en fordel, hvis du har købt lidt ekstra tapet, hvis der skulle gå noget galt under tapetseringen. Derudover er det rart at have noget ekstra at arbejde med, inden du klippet det til.

Når du skal tapetsere, er det en god ide at starte fra et vindue og arbejde væk fra dette. Det giver dig plads og mulighed for at få lavet det første arbejde, så du kommer godt fra start.

Alt efter om du har købt non-woven tapet eller traditionelt tapet, skal det monteres på forskellige måder.

Sådan tapetserer du non-woven tapet

Non-woven tapet er noget af det smarteste og nemmeste tapet at sætte op. Her kan du nøjes med at smøre væggen med tapetklister i stedet for selve tapetet. Det gør det væsentligt nemmere at arbejde med. Du kan med fordel bruge en malerrulle til at smøre tapetklister på væggen. Herefter sætter du tapetet op i de områder, du ønsker det skal sidde. Det er heldigvis nemt at pille af igen eller ændre på, da du blot kan rive det af væggen igen uden at bruge værktøj til det.

Sådan sætter du traditionel tapet op

Når du anvender traditionelt tapet, kræver det en smule mere at sætte op. Her skal du smøre de enkelte baner af tapet, inden de bliver sat op på væggen. Det er en fordel at lade 10-15 cm være højere end du har behov for. Det gør det lettere at tilpasse, når du har et mønster, der skal gå op i en højere enhed.

Her er teknikken, at du skal folde den ene ende af tapetbanen mod midten, så limfladerne mødes. Herefter folder du den anden ende af tapetenden med et lille buk på 10-15 cm. Det gør det lettere, når du skal sætte hele banen op på væggen. Når du har sat en tapetbane op på væggen, bør du bruge en tapetbørste til at sørge for, at det bliver helt glat og lige.

Sådan tapetserer du stikkontakter

Det er ikke til at undgå, at du skal tapetsere en væg eller et rum med en stikkontakt. Her er kunsten at få det til at se pænt ud. Her handler det om at måle op, hvor stikkontakten kommer til at sidde helt præcist på den tapetbane, der skal op på væggen. Her er præcision og nøjagtighed altafgørende for at få et flot resultat. Der hvor stikkontakten kommer til at være på tapetbanen skal du klippe et kryds fra hjørne til hjørne. Når tapetbanen er sat op, kan du bare klippe og skære de trekanter til, så du får en smuk finish.

Sådan tapetserer du hjørner

Uanset om du skal tapetsere en enkelt væg eller et helt rum, kommer du til at skulle forholde dig til, hvordan du vil løse de hjørner, der måtte være. Her er præcision og opmåling utrolig vigtigt, for at du kan få et flot resultat. Brug derfor gerne ekstra tid på, at måle og tegne bagpå tapetbanen. Faktisk er det sjældent, at du skal bruge to tapetbaner i samme størrelse, når du skal tapetsere et hjørne. Lav derfor den første tapetbane, og mål derefter op igen, når du skal lave den næste tapetbane for at tapetsere hjørnet helt.

Her kan du lade de to tapetbaner overlappe hinanden, hvor du efterfølgende kan skære og klippe til, så du får en elegant finish på din samling.

Hvilket tapet skal du vælge?

Da der findes mange tapeter at vælge imellem på markedet, har vi her lavet en lille guide med udvalgte muligheder. Her kan du bruge det til at blive klogere på de løsninger, der er på markedet, og hvad de hver især kan gøre for dit hjem. Det kan derfor være en inspiration til, hvordan du kommer i mål med at indrette dit hjem, som du går og drømmer om. 

Gamle tapeter

Gamle tapeter og retrotapeter er blevet populære igen. Gamle tapeter er kendt for at være i mange farver og mønstre, der giver et personligt præg til hjemmet. Hvis du er til gamle tapeter, kan du vælge det samme mønster i forskellige farver eller de samme farver i forskellige motiver. Det gør, at du kan skabe den samme stil rundt i hele hjemmet ved at bruge forskellige kombinationer af gamle tapeter. Dermed kører du stilen fuldt ud i hjemmet.

Er du derfor til et hjem, der stråler af 1960’erne, 1980’erne eller har du en præference til en bestemt tidsperiode, kan du med gamle tapeter genskabe den stemning i dit hjem. Gamle tapeter kan både gå an, hvis du har retromøbler i hjemmet, eller hvis du ønsker at skabe et hjem, hvor gammelt møder nyt.

Gamle tapeter kan være ideelle at bruge på børneværelset, i stuen, soveværelset eller på kontoret.

Savsmuldstapet

Savsmuldstapet havde stor succes tilbage i 1970’erne og 1980’erne. Her var der mange, der valgte at beklæde sine vægge med det rustikke savsmuldstapet. Det er noget, vi stadig den dag i dag ser i flere ældre boliger, som har valgt at beholde det. Faktisk viser undersøgelser fra 2018 at hele 44 % af dem, der deltog i undersøgelsen, havde savsmuldstapet i hjemmet.

En af de årsager til at savsmuldstapet blev så populært dengang, var fordi, at det var enkelt og nemt at sætte op. En af de årsager til at man også valgte savsmuldstapet var, at det var let at overmale. Derfor blev mange lejeboliger typisk beklædt med savsmuldstapet. Egentligt også fordi at glasvæv var et dyrere alternativ.

Glasfibervæv

Glasvæv er et byggemateriale, der er godt at bruge i et vådrum. Det er både stærkt, let og alsidigt at bruge i flere
sammenhænge. Glasvæv består af smalle strenge af fiberglas, der er vævet sammen. Det betyder også, at det er et skarpt materiale, hvorfor du bør anvende det med handsker for ikke at skære dig.

Glasvæv er ideelt at bruge, hvis du enten har gipsvægge, gipslofte eller hvis du vil indrette dit badeværelse. Hvis du har gipsvægge eller gipslofter, kan de være skrøbelige at male på. Du kan derfor bruge en grunder og derefter lægge glasvæv over. Det gør, at du ikke kan se, hvis malingen begynder at skalle eller revne på selve glasvævet. Her kan du med fordel male på glasvævet, så du får en flot og glat overflade i den farve du ønsker. 

Teksttapet

I dag er det blevet utrolig populært at udsmykke sine vægge med et citat, motto eller en tekst. Her vælger man som regel en tekst, der har en særlig betydning for en, eller som er noget man kan referere til. Teksttapet er måske bedre kendt som wallstickers. Her kan du enten lave din egen tekst, som du ønsker, skal være på væggen, eller vælge et af de citater eller tekster, der er lavet i forvejen. Som regel kan du forvente, at du får det udskåret. Hvis ikke, skal du klippe eller skære det omhyggeligt.

Når du skal tapetsere din væg med teksttapet, bør du sikre dig, at væggen er helt glat. Har du enten savsmuldstapet i forvejen eller en ujævn overflade, vil tapetet ikke kunne sidde ordentlig fast. Det vil dermed være spildt arbejde, der skal laves om igen. Her er det vigtigt, at du har vasket det område, som teksttapetet skal beklædes på. Når væggen er helt tør, kan du montere teksttapetet. Som regel er der klister på bagsiden, hvis det er en wallsticker, ellers skal du smøre tapetklister på bagsiden som ved traditionelt tapet.

Få professionel hjælp til
opsætning af tapeter

Hvis du ønsker at tapetsere din bolig, er du ikke alene om at overveje at få professionel hjælp. Da mange ønsker et smukt resultat, der kan holde i mange år frem, vælger de at hyre en professionel tømrer eller maler til at udføre tapetseringen. Her kan du være sikker på at du får et resultat, som du går og drømmer om. En professionel fagmand vil sikre sig, at forarbejdet er gjort korrekt og grundigt, så tapetseringen bliver flot.

Prisen for at få udført en opsætning af tapet er meget forskellig fra opgave til opgave. Der er flere faktorer der spiller ind i den endelige pris, når man skal have udført en professionel tapetsering. Først og fremmest er det afgørende, hvor stort et areal, der skal tapetseres. Prisforskellen kommer blandt andet til udtryk efter, hvor meget materiale der skal bruges for at løse opgaven, samt hvor lang tid det vil tage at tapetsere væggen eller væggene. Det afhænger blandt andet også af, om der er tale om en enkelt væg eller et helt rum, der skal tapetseres.

Da der er et stort marked af forskellige tapeter, er der naturligvis også en forskel i prisen efter, hvilket tapet du ønsker at anvende til opgaven. Prisen på tapetet afhænger både af farve, design, mønster og kvalitet. Du kan med fordel undersøge markedet online og finde det tapet, du ønsker at beklæde dine vægge med. Her kan den
professionelle fagmand indregne prisen i opgaven, eller du kan selv købe tapetet på forhånd.

 

Velkommen til min side Maleeksperten.dk

Jeg har arbejdet i en farveshop igennem 8 år, og været selvstændig maler i snart 12 år nu, så jeg er vidst det man kalder en rigtig malernørd – eller med andre ord maleekspert.
Jeg deler mine mange års erfaring her på siden, og håber du vil tage godt i mod det.

Vh Søren G.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *