Sommeren er på vej, solen skinner og det er tid til at komme ud i det gode vejr. Det giver anledning til at nyde solen på terrassen, få startet op i grillen og få åbnet op for en kold øl. Desværre kan vinteren ofte sætte sine spor på en træterrassen, der ikke har fået en gang olie. Kender du det problem? Vind og vejr får både glansen og farven til at falme og pludselig ser den 10 år ældre ud. Heldigvis hverken svært eller dyrt at få den til at stå lige så skarpt som fra  ny! Terrasseolie er det mirakelmiddel, som du har brug for. Ja, og så selvfølgelig en god omgang knofedt..

Hvad er terrasseolie og hvorfor bruger man dette?

Terrasseolie er en olie til træ, som går ind og giver træet den olie / fedt /smørelse, som det ikke får naturligt eftersom det ikke sidder i jorden længere. Det er her hvor du skal være god til at hjælpe dit træ. Behandler du din træterrasse med olie årligt, så sikre du dig en sommer fyldt med liv på terrassen. Terrasseolier er altså kort sagt et træbeskyttendemiddel, som ofte giver din træterrasse en utrolig vandafvisende overflade. En årlig påføring af olie på terrassen beskytter ligeledes dine planker mod begroninger på overfladen af træet, samt solens skarpe stråler, der kan ødelægge træoverfladen. Man bruger altså dette middel for at holde uønskede “sygdomme” væk fra træet og ikke mindst for at få en rigtig flot terrasse hver eneste sommer. En fuld rengøring og oliering af terrassen kan ofte gå hen og blive til et dagsprojekt. Derfor er der også flere, som vælger at betale sig fra det, så de kan bruge tiden på noget andet. Hvilket i mange tilfælde faktisk heller ikke er så dyrt.

Sådan giver du din træterrasse nyt liv til sommerens lange aftner

Før du får trukket alle havemøblerne ud og plantet dig alt for solidt i din yndlingsstol med den nyeste avis, så har vi her 3 trin til, hvordan du hurtigt og meget effektivt får gjort terrassen klar til den nye sæson. Du kan nemt få terrassen til at holde sig flot de næste år ved at følge disse 3 punkter. Det vigtigste middel i denne sammenhæng er terrasseolie og godt gammeldags knofedt!

 

Rengør terrassen så olien kan hæfte bedre i træet

Det er vigtigt først at få rengjort overfladen, så man ikke får malet over en masse skidt og det vil være synligt så snart skidtet blæser væk og for ikke at få malet store ujævnheder ind i terrassen. Dette kan gøres med en skurebørste og sæbe. Hvis træet er meget beskidt, så kan der også bruges algefjerner. En god algefjerner til træ kan alene give dine terrasseplanker et helt nyt udseende med mere liv i. Hvis du vælger at bruge en højtryksrenser skal du huske at være opmærksom på, at den kan være meget hård mod træet. Så husk det i din afrensning af alger. Man kan finde ekstraudstyr, der kan lempe styrken på højtryksrenseren og altså gøre behandlingen af træterrassen mere skånsom.

Du kan også benytte dig af en polermaskine til at rense terrassen med. Det kan være en mere effektiv måde at holde alger, blåsplint og skimmelsvamp væk fra dit træs overflade.

Genbrug på den rigtige måde

Vær opmærksom på om der er råddent træplanker på din terrasse. Er der nogle af dine planker, som er rådne, så skal disse udskiftes. Du finder ud af om et terrassebræd er råddent ved at stikke en skarp kniv eller spartel i det. Er træet blødt og går det skarpe objekt mere end 3-4 millimeter ned skal planken udskiftes. Du skal være opmærksom på om du har trykimprægneret eller naturligt træ, når du smider det gamle træ væk. Det skyldes de miljømæssige årsager. Læs meget mere om dette på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Nedslibning af din træterrassen kan være nødvendigt i visse tilfælde

Her forsøger vi at få fjernet alle ujævnheder, løse træspåner eller begroninger. Er der uønskede elementer på terrassen, som for eksempel træspåner / splintre eller er der overfladisk svamp på træet bør man slibe det ned. Dette anbefaler vi at man gør med groft sandpapir. Det kan gøres i hånden eller med maskiner. Det kan være en god idé at beskytte sig mod slibestøvet, ad det er usundt og kan give dig problemer helbredsmæssigt.

Vær opmærksom på, at plankerne kan nogle gange være kuppelformede for at sky vandet – dette kan være vigtigt at tage til overvejelse før der slibes.

Genovervej hellere en ekstra gang før du sliber din terrasse, da det kan gøre denne glat, når den er våd. Mange gange kan en grundig rengøring af terrassen være nok til at olien kan tage fat i træet. Hvilket er vores hovedformål. Vi sigter efter at frigøre træet for alle lukkede porer og åbne dette op, sådan at terrasseolien kan trænge ind i træet og gøre gavn.

Påføring af terrasseolie kan give din træterrasse nyt liv

Som du nok ved bliver et terrassegulv gråt efterhånden som tiden går. Det er også det, som nogle kalder for patina. Hvilket i nogle tilfælde kan være en bevist del af din terrasses look. Dog kan patinalooket også gøre din terrasse tør. En udtørret træterrasse få sprækker og revner med tiden. Det skal man helst gøre noget ved hurtigst mulig. Gør man ikke det kan det ende ud i rådne planker. Det kan du bekæmpe ved hjælp af træolie. Derudover kan du også reducere både mug- og algeangreb ved brug af træolie eller terrasseolie, som det også kaldes i daglig tale.

 

Sådan påføre du terrasseolien på din terrasse

Når alt sæbegrød er væk fra terrassen og denne er helt tør, så kan du begynde med olien. Brug gerne en fugtmåler eller lad den stå en dag eller to. Bruger du en fugtmåler, så må fugtindholdet i træet maks. være på 18%. Benytter du dig af en olie med farve, så anbefales det at du rører i olien før du begynder at bruge den. På den måde søger du for, at farvepigmenterne ikke ligger sig på bunden af oliespanden. Du kan bruge en pensel på en gribestang til at gøre det nemmere at nå din oliespand samt terrasse uden at få ondt i ryggen. Påfør olien i et tyndt lagt, 2-3 brædder af gangen. på den måde maler du hele tiden vådt i vådt og undgår de nuanceforskelle der kunne opstå.

Det er vigtigt at du søger for at arbejde olien godt ind i træet. På den måde hæfter den godt og forlænger holdbarheden på dit arbejde. Hvem vil ikke gerne have en pæn terrasse hele sommeren? Husk også, at det er godt at komme helt ned igennem brædderne på terrassen. På den måde får du den bedste overfladedækning og længste holdbarhed.

Vær opmærksom på om der ligger klar olie på overfladen. Gør der det, så tør det efter med en fnugfri klud. Klar olie på overfladen kan give afskalninger, hvis ikke det tørres væk. Disse såkaldte laklag vil man meget gerne undgå for at få den flotteste terrasseoverflade.

Alternativ til terrasseolie er lasur til terrassen

Udover oliering af træterrassen kan du også lasere den. Hvis du gør det, så er det vigtigt at terrassen er helt tør inden du behandler det. Det er også vigtigt, at du ikke stopper halvvejs gennem behandlingen, da det vil være meget synligt bagefter, hvis man er stoppet halvvejs inde i projektet.

Ved lasering påføres et tyndt lag ved hjælp af en malepude. Lasér ét bræt af gangen og sørg for at lasuren trænger helt ind i træet, så det får den fulde effekt. Dette er vigtigt at huske inden du fortsætter til næste bræt. Det er tydeligt om træet suger meget eller lidt lasur – det hænger selvfølgelig sammen med, hvor meget træet har trængt til behandling. Hvis træet suger meget lasur, kan det være du skal køre brædderne over to gange. Den anden gang du maler det over, er det dog vigtigt kun at påføre et tyndt lag, så der ikke dannes film på overfladen af brættet. Desuden er det vigtigt at lægge mærke til, at jo flere lag man påfører af lasering, jo mørkere en nuance skaber man.

Hvis disse 3 trin følges, vil de fleste opleve at den ser ud som ny i de næste 4 år. Derefter vil du kunne tage en dyb indånding og nyde den, forhåbentligt, fantastiske danske sommer ude på din træterrasse.

Brug 3 minutter på at få helt styr på rengøring og oliering af træterrassen

Vi håber, at du med denne artikel fik hjælp til rengøring og oliering af din træterrasse, sådan at denne kan blive utrolig flot til sommerens lange aftner.

Har du andre projekter i hovedet til at få hjemmet gjort i stand, så er vi gerne behjælpelige. Du kan, bl.a. læse vores indlæg om, hvordan du får dine fliser malet, så de også ser ud som om du købte dem i forgårs. Klik her for at gå til flisemaling.

Velkommen til min side Maleeksperten.dk

Jeg har arbejdet i en farveshop igennem 8 år, og været selvstændig maler i snart 12 år nu, så jeg er vidst det man kalder en rigtig malernørd – eller med andre ord maleekspert.
Jeg deler mine mange års erfaring her på siden, og håber du vil tage godt i mod det.

Vh Søren G.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *