Tilbud på maler opgave

Vores gulve er udsat for konstant slid og med mellemrum kan det være nødvendigt at vedligeholde eller forny dem. Er du en af de heldige, der har et trægulv, så er det sjældent nødvendigt at udskifte gulvet, med mindre der er opstået råd i træet. Man kan nemlig benytte sig af en gulvafslibning, som gør dit trægulv som nyt igen

En gulvafslibning kan i mange tilfælde give gulvet et helt nyt liv. Gulve lavet i blødt træ er specielt udsat for skader og slid. Det kan for eksempel være gulve lavet af fyrretræ. Et fyrretræsgulv er udsat overfor mærker fra eksempelvis høje hæle og tunge møbler. Det kan også være, det drejer sig om et lakeret gulv, hvor lakken er blevet slidt. Når lakken bliver slidt, så trænger der vand ned under lakken, hver gang gulvet bliver vasket. Vandet misfarver træet og kan efterlade sorte pletter i trægulvet. 

gulvafslibning

Forskellen på en gulvafslibning og en gulvafhøvling

Hvad er forskellen på en gulvafslibning og en gulvafhøvling og hvornår skal man anvende det ene eller det andet? En gulvafslibning og en gulvafhøvling fjerner begge det øverste lag træ på dit gulv. Gulvafhøvling ved hjælp af skarpe metalblade og gulvafslibning ved hjælp af forskellig korn sandpapir. Gulvafhøvlingen benyttes ikke længere i samme grad som før i tiden, da man som oftest kan opnå det samme resultat med en gulvafslibning, som er mere skånsom for gulvet. 

En gulvafhøvling benyttes efterhånden kun, hvis der er tale om voldsomt beskadigede gulve med meget dybe ridser, eller hvis der er tale om gulve, som er ujævne og hvor gulvbrædderne er blevet skæve. Her er det en fordel af bruge gulvhøvlens knivskarpe blade til at høvle gulvet plant fremfor at prøve at slibe sig frem til det samme resultat.

Uanset om du vælger en gulvafslibning eller en gulvafhøvling, så skal gulvet slibes efter med en finslibning, inden du kan give det den ønskede efterbehandling.

 

Gør det selv eller lad andre gøre det for dig.

Hvis du har besluttet dig for, at du gerne vil have dine gulve slebet, så er den næste beslutning du skal træffe, om det er et projekt, som du selv vil gå i gang med eller om det er noget du vil overlade til de professionelle. Måske er det en beslutning, der ikke tager dig mere end et splitsekund at træffe, men hvis du er i tvivl om, det er en opgave du selv kan klare, så læs med her og få et bedre billede af omfanget af opgaven.

Det kan være svært at få et godt resultat, hvis du aldrig har prøvet at slibe et gulv før. Og desværre kan du også let komme til at forvolde gulvet større skade, hvis du ikke ved, hvad du laver. Skader som det kan være svært eller umuligt at rette op. Mange af disse faldgruber tager vi op i afsnittet Typiske gør det selv fejl, som du gerne skal undgå

Vurder gulvets forfatning

Det er ikke alle gulve, der har behov for en decideret gulvafslibning. Har gulvet ingen synbare skader, så kan du nøjes med at give det en let slibning.

Bærer gulvet til gengæld præg af hårdt slid, så kan det være nødvendigt med en gulvafslibning. Det kan være fra skader i lakken, hvor vand er trængt ned i træet og har lavet sorte fugtskjolder, eller hvor der har stået en potteplante og lækket vand. Det kan også være, at dit gulv vidner om mange sjove fester og hyggelige familiestunder, fordi det er fyldt med mærker efter høje hæle, legetøj og tunge møbler. Gode minder er dejlige at have, men de fleste gemmer dem hellere i hjertet end på gulvet. 

Hvis du vurdere, at dit gulv har behov for en gulvafslibning, så skal du undersøge, om dit gulv nu også egner sig til at blive afhøvlet eller afslebet.

For at sikre dig, at dit gulv egner sig til en gulvafslibning, så skal du undersøge, hvor tykt dit gulv er. Drejer det sig om et laminatgulv, så er det på ingen måde egnet til at blive slebet. Har du et gammel sildebensparketgulv eller en anden parket, så skal du sikre dig at gulvet har et slidlag på mindst 3 – 4 millimeter og hvis det er et massivt gulv, det drejer sig om, så skal du sikre dig, at der er mindst 4 – 5 millimeter ned til fer og not, hvor brædderne er sat sammen. Ofte kan du være heldig, at du kan få et godt overblik over tykkelsen af dit gulv ved at kigge under dækkappen, hvor rørene er ført gennem gulvet.

Er du i tvivl om dit gulv er egnet til en gulvafslibning, så sørg for at kontakte en fagmand og få en vurdering. Er gulvet lige på kanten til at være for tyndt til en gulvafslibning, så anbefaler vi, at du benytter en professionel, da du let selv kan komme til at slibe for meget af.

Sådan forbereder du dig inden en gulvafslibning

Det kan ikke undgås at en gulvafslibning støver. Det kan derfor være en god ide at dække så mange døråbninger af som muligt, så du ikke får unødvendig støv i resten af din bolig. Har du ophængte reoler eller lignende på væggene, som du ikke kan tage ned, så skal du sørge for at pakke dem godt ind i plastik og sikre dig, at der er plads underneden til at slibemaskinen kan komme helt ind til panelet. Er du i tvivl om, hvor meget frihøjde der skal være, så kontakt en fagmand for råd. Da det afhænger af hvilken maskintype der bliver anvendt.

Selve gulvet skal også forberedes, inden det kan slibes. Afhængigt af hvordan dit gulv er lagt, så kan det være nødvendigt at “dykke” gamle søm så de ikke kommer i kambolage med slibebåndet. Er dit trægulv samlet med fer og not, så vil langt de fleste søm være skjult og ikke forvolde problemer i forbindelse med en afhøvling. 

Det er også en god ide at efterse gulvet for manglende knaste eller dybe revner. Disse kan med lethed skjules ved at købe en træ polyfilla i en farve, der matcher gulvet.  Fyld træ polyfilla i knasthuller og dybe revner inden slibningen, så får du et smukt slutresultat hvor tidligere skader ikke længere kan ses.

Sådan sliber du selv dit gulv

Du kan godt selv slibe dit gulv, men du skal være opmærksom på, at det kræver megen finesse og omhu, at opnå et perfekt resultat som gør det selv håndværker. En professionel gulvafslibnings maskine og kantsliber, som du skal bruge for at slibe dit gulv, er kraftfulde maskiner. De er ikke lette at styre og kræver, at du har kræfter og ryg til at betjene dem. 

Vi giver her en kort guide til hvordan du selv kan slibe dit gulv:

  • Klargør gulv og rum til slibning. Dæk udsatte møbler af.  Fjern søm og fyld skadede områder med træ polyfilla

  • Når du skal vælge hvilket korn sandpapir, du skal starte med, så afhænger det af træets eksisterende overflade og behandling. Er der tale om et gulv, hvor lakken skal fjernes eller et gulv med dybe ridser eller misfarvninger, så kan det godt betale sig at starte med en grovere sandpapir som for eksempel korn 40. Dog skal du passe ekstra godt på, når du benytter de grovere sandpapir. De efterlader nemlig dybe spor i træet, som kan være svære at fjerne efterfølgende og de egner sig slet ikke til gulve med en tynd belægning. 

  • Har dit gulv ikke en hård behandlet overflade, som skal fjernet, så kan du sagtens nøjes med et højere korn sandpapir, der ikke er så hård ved træet.  Brug aldrig de helt grove sandpapir, hvis det kan undgås.

  • Når du skal i gang med at slibe gulvet, så skal du altid slibe på langs af gulvbrædderne, hvis det overhovedet er muligt. Det kræver øvelse, men det er vigtigt, at du får gulvafslibnings maskinen til at køre jævnt hen af gulvet, og at du bruger flydende bevægelser. Det kan være svært, da maskinen samtidig er tung at håndtere. Men det er vigtigt for at få et godt resultat.

  • Når du har slebet gulvet på langs så vil du muligvis kunne finde steder, som ikke er blevet slebet. Det kan skyldes, at træet har sat sig eller at understøttelsen har givet sig med årene. Her kan det være nødvendigt at slibe på tværs, men dette skal gøres med stor forsigtighed med med så højt et korntal som muligt.

  • Når gulvfladen er færdig slebet, så er det tid til at finde en kantsliber frem. Kantsliberen er meget mindre end den store gulvsliber, men det er stadig en kraftfuld maskine, der kræver kræfter at håndtere. Kantsliberen har en slibeskive foran og hjul bagerst. Hjulene kan indstilles og det er vigtigt, at du tager dig tid til at gøre dette. Det er nemlig vigtigt, at kantsliberen kører helt plant for at få et flot resultat.

  • Slut af med at bruge det højeste korn sandpapir du har, til at give gulvet den sidste finish og så er det klar til efterbehandling.

Faktaboks

Vidste du, at sandpapir måles efter en international standard på en skala kaldet FEPA-skalaen. Korn 40 betyder, at kornene er løbet gennem en si med 40 huller pr kvadratcentimeter og korn 80 er løbet gennem en si med 80 huller pr kvadratcentimeter.

Typiske gør det selv fejl, som du gerne skal undgå

 Hvorfor ikke lære af andres fejl? Derfor har vi samlet nogle af de hyppigste gør det selv fejl, som der ofte opstår, når ikke professionelle skal slibe gulv.

Manglende forberedelse: Det er altafgørende for det endelige resultat, at du sørger for at fjerne søm og reparere skader, inden du går i gang med at slibe gulvet

Vælg den rigtige kornstørrelse: Mange vælger den forkerte kornstørrelse, når de skal slibe deres gulv. Forkert kornstørrelse kan skade gulvet mere end det gavner det. Anvender du for eksempel et for lavt korn sandpapir til at fjerne lak på dit gulv, så vil du i stedet varme lakken op og polere den og nærmest brænde den fast i gulvet frem for at fjerne den. Anvender du får grov en sandpapir, så kan du lave dybe ridser i træet, som er svære at fjerne. Er du i tvivl om korn størrelse så konsulter en fagmand

Manglende øvelse og erfaring: Som vi har nævnt flere gange, så er her tale om kraftfulde maskiner, som kan være svære at styre. Det kan give grimme skader på gulv, gulvpaneler, døre og rør.

Slibning på tværs af gulvbrædderne: Der må som udgangspunkt aldrig slibes på tværs af gulvbrædderne, da det giver dybe slibemærker, som det kan være svært at fjerne igen. 

Behandling af det færdigslebne gulv

Når dit gulv er færdig slebet, så skal det tørres over med rent vand for at fjerne støv og skidt. Herefter er det vigtigt, at du giver træet en form for behandling, inden du flytter møbler tilbage i rummet og begynder at gå på det. Nyslebet ubehandlet træ er nemlig utrolig følsom overfor snavs. Og det kan være svært at fjerne for eksempel fodaftryk fra et ubehandlet trægulv.

Hvilken efterbehandling du skal give dit trægulv er en smagssag. 

Mange vælger at ludbehandle deres gulve. En ludbehandling er en hvidpigmentering af gulvet, som forhindrer det i at gulne. Det er optimalt til dig, der holder af lyse trægulve. Men en ludbehandling er ikke en efterbehandling i sig selv og det er nødvendigt, at du giver gulvet enten lak, olie eller sæbe, når du har givet det lud.

Hvis du holder af det naturlige træ look, så kan du med fordel give træet sæbe som efterbehandling. Bruger du sæbe som efterbehandling, så vil du få et gulv, som med tiden får en smuk gylden farve. Dog er sæbebehandlede gulve rimelig sarte overfor snavs.

Har du et gulv som i områder er udsat for meget slid, så kan det være en fordel at vælge en oliebehandling til gulvet. En stor fordel ved et oliebehandlet gulv er nemlig, at man kan reparere de mest slidte områder med en ny behandling uden, at behøve at give hele gulvet en omgang. Tidligere var ulempen ved et oliebehandlet gulv, at det blev mørkere for hver behandling. Men hvis ikke det er det údtryk du ønsker, så kan du stadig godt bruge en oliebehandling oven på for eksempel et ludbehandlet gulv, hvorved slutresultatet vil blive lysere.

Hvis du gerne vil vælge den mest slidstærke efterbehandling til dit gulv, så skal du vælge at lakere det. Et lakeret trægulv er helt sikkert det mest slidstærke og stødsikre trægulv du kan få. Hvilket uden tvivl også er derfor, det op gennem det 19 århundrede har været den mest foretrukne behandling til trægulve.

Vi håber, du har fået en masse viden om gulvafslibning og måske noget inspiration til, hvordan du kan forandre din bolig enten selv eller med hjælp fra professionelle. Hvis du ønsker at vide om, hvad en gulvafslibning koster, så læs artiklen gulvafslibning pris.

Tilbud på maler opgave

Velkommen til min side Maleeksperten.dk

Jeg har arbejdet i en farveshop igennem 8 år, og været selvstændig maler i snart 12 år nu, så jeg er vidst det man kalder en rigtig malernørd – eller med andre ord maleekspert.
Jeg deler mine mange års erfaring her på siden, og håber du vil tage godt i mod det.

Vh Søren G.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *