Med et farvekort i hænderne eller på skærmen kan du få inspiration til, hvordan du kan forandre din bolig eller vælge farven på den nye bil eller sæsonens hårfarve ved frisøren. Der hvor vi oftest står overfor at skulle vælge farve er, når vi maler os til forandring. Drejer det sig om et mindre objekt, der skal males, så er det ærgerligt at have valgt den forkerte nuance, men overskueligt at ændre. Drejer det sig nu om murmaling til huset, så er det en bekostelig fejl, som gerne skal undgås.

Et farvekort består af et udvalg af primær, sekundær, tertiære og akromatiske farver. Er der tale om et farvekort fra et malerfirma eller en farvehandel så vil der være et væld af farvenuancer som du kan vælge mellem.

Vigtigt: Husk, at når du kigger på farvekort på din pc eller telefon, så kan dine skærmindstillinger og lysforhold påvirke, hvordan du ser farven. Det er derfor altid en god idé at opsøge din lokale farvehandel og se en fysisk farveprøve, så du sikrer dig, at farven virkelig er, som du forestiller dig den. 

Danskernes boligstil

De fleste danske hjem er indrettet i den minimalistiske skandinaviske stil, som vi er kendt for i hele verden. Det betyder minimalistisk indretning og neutrale farver. Men de senere år har flere og flere danskere fået øjnene op for farver. Vi holder stadig af minimalismen og de neutrale farver, men i mange hjem ser man i dag en enkelt væg malet eller tapetseret i en kontrastfarve. En sådan væg kaldes en fokus væg og med en velvalgt farve eller tapet, kan du fuldstændig forandre rummet og give liv og farve uden at gå på kompromis med minimalismen.

Hvis du har besluttet dig for at sætte kulør på din bolig, enten ved at male eller tapetsere en fokus væg eller ved at male et helt rum, så er det en god idé at sætte dig ind i hvad de forskellige farver gør for rumfornemmelsen og humøret.

Læs med videre her. Så vil vi gennemgå de vigtigste aspekter om farver og deres betydning. Så er du godt rustet næste gang du står med et farvekort i hånden.

Farvecirklen

Tyskeren Johannes Ittens farvecirkel er en model, der viser de rene farver og deres komplementærfarver. Farvecirklen anvendes ved, at man vælger en farve på den yderste cirkel, for eksempel rød, og så kan man på modsatte side af cirklen se komplementærfarven, som i dette tilfælde er grøn. 

Farvecirklen er bygget op af:

  • De primære farver som er rød, gul og blå. Det vil sige at det er farver, der ikke kan blandes af andre farver

  • De sekundære farver som er grøn, orange og violet. De sekundære farver blandes af primærfarverne. Gul og rød giver orange. Blå og rød giver violet og gul og blå giver grøn.

  • De tertiære farver som er blandinger af en sekundær farve og en primærfarve. De tertiære farver kommer når man blander en primær farve med en sekundær farve. Man kan sige at det er indenfor den tertiære skala at alle de små farvenuancer ligger.

  • De komplementære farver som er en farves modsætning. De komplementære farver er også kaldet kontrastfarver. De anvendes ofte sammen da de fremhæver hinanden.

Farverne sort og hvid kaldes akromatiske eller farveløse. De kan ikke blandes af andre farver, men de er rigtig anvendelige til at lysne eller mørkne en farve.

Varme og kolde og neutrale farver

Man kan opdele farver i varme, kolde og neutrale farver. De varme farver er rød, gul og orange og de kolde farver er blå og turkis. De neutrale farver er er de farver som hverken opfattes som værende varme eller kolde. Det er de grønne nuancer og nuancerne mellem lilla og magenta.

De forskellige farver påvirker os forskelligt

Forskellige farver påvirker os forskelligt og det er godt at have i baghovedet, når du skal vælge farver fra farvekortet til din bolig. Mørke farver får væggene til visuelt at virke tættere på og et rum med fire mørkt malede vægge, vil syne mindre end det reelt er. Omvendt får lyse farver rummet til at virke større og mere rummeligt. Denne viden om farver kan hjælpe dig, når du står i farvehandlen med et farvekort. 

Farvevalg har ikke kun en visuel påvirkning. Flere studier har bevist, at farver også påvirker vores psyke. Her kommer de varme og de kolde farver ind i billedet. Varme farver som rød, gul og orange vil få et rum til at virke varmere, end hvis rummet var malet i en kølig farve som blå eller turkis.

Farver og deres betydning

Farver spiller en vigtig rolle i vores liv, selv når vi ikke er bevidst om det. Farver kan påvirke vores sindstilstand og det er værd at udnytte, når du for eksempel skal vælge farve til din bolig. Skal du male dit soveværelse eller et børneværelse, så er det en god ide at vælge en kølig farve på dit farvekort  som blå. Blå virker afslappende og beroligende på os. Tænk på hvilken påvirkning den blå himmel og det blå hav har på de fleste af os. I det følgende vil vi gennemgå hver farves betydning og hvordan du kan bruge den i indretningen

Farven rød

Rød er en primær farve. Det er en af de varme farver. Det er en dristig og kraftig farve, som er forbundet med en masse symbolik. Rød er kærlighedens og lidenskabens farve. Det er julens og Valentines Days farven og symbolisere desuden varme, spænding og hastighed, men omvendt symbolisere den også fare, brand, vold. 

Rød er en kraftig farve som sjældent benyttes på alle fire vægge i et rum. Men på enkelte vægge kan rød være en smuk farve til en fokus væg. Rød kan både tones varm og kold. Ønsker du en rød væg i dit soveværelse, så kan du tone den med blå og gøre den kølig og ønsker du en rød som blikfang i din stue, så kan du vælge en rød med en svag orange undertone. Det vil få den røde farve til at virke varm og gøre rummet hyggeligt.

Farven gul

Gul er en af primærfarverne. Gul hører også til de varme farver. Det er faktisk også den lyseste farve, som det menneskelige øje er i stand til at se. Gul associeres ofte med sol og sommer og glæde. Det er også påskens farve. Men farven gul er i mange kulturer også forbundet med fejhed, jalousi og bedrag. Gul er også farven, vi ofte finder på advarselsskilte.

Gul er ikke en af de farver vi i øjeblikket ser så ofte indenfor i de danske boliger. Men gul og speciel farven Skagensgul, har i mange år været en populær farve til facademaling og er det stadig.

Farven grøn

Grøn er en primær farve og er en af de neutrale farver, som hverken anses for værende en varm eller kold farve. Grøn symbolisere lykke, fornyelse, forår og frugtbarhed. Det er også den farve, som vi symbolisere med natur og miljø. Mange af de instanser, der er sat til at passe på os som militæret politiet og hospitalerne, bruger også grøn i deres uniformer, og det passer godt med, at farven grøn får os til at føle og trygge og beroliget.

En lys grøn er en farve som mange vælger til børneværelset, hvis de ønsker en kønsneutral farve på væggene og en lys kølig grøn farve er rigtig velvalgt til et værelse, der skal soves i da den virker beroligende.

Farven blå

Blå er den sidste primære farve. Blå er en af de kølige farver og anses af mange for at være den mest beroligende farve og er derfor særdeles velegnet til soveværelser og børneværelser. Mange holder også af farven blå til badeværelser og til sommerhusbrug.

Vi forbinder farven blå med fred og ro, med sikkerhed, orden og loyalitet, hvorfor blå også bliver brugt i rigtig mange firmalogo, som for eksempel Maersk og Tryg Forsikring, begge virksomheder der gerne vil udstråle seriøsitet og orden. 

Blå er den eneste primære farve som ikke på nogen måde associeres med noget negativt.

Farven sort

Sort er en akromatisk farve også kaldet farveløs. Farven sort er sammen med rød en af de kraftfuldeste farver, vi har. Sort kan virke dyster og i nogle kulturer symbolisere den ondskab, død og ulykke. Tænk på mange dagligdags udtryk som det sorte marked og at synke ned i et sort hul. Men sort symboliserer også stil og elegance. Lækkert aftentøj er ofte sort. For eksempel jakkesæt og små sexede sorte kjoler. Sort anses nemlig også for at være en sexet farve. Det samme gælder for rød. Det kan tydeligt i ses i lingerie forretningernes vinduer.

I boligen bruges sort meget sjældent som vægmaling. Men sort er en tidløs farve som af mange omgange har været rigtig populær i indretningen.  I dag bruger mange gerne sort sammen med glas og stål for at skabe et råt og rustik look.

Farven hvid

Hvid er ligesom sort en akromatisk farve. Og den er ligesom sort en meget kraftfuld farve, som også er forbundet med en masse symbolik og traditioner. Hvid er ofte forbundet med at være uskyldsren og frisk og ung. Derfor har man også gennem generationer i vores kultur brugt hvid som farve på bryllupskjolen. Hvid symboliserer nemlig også en ny begyndelse. Men det betyder også afslutningen. Hvid bruges ofte som ligklæde og som farve på kister.

Hvid er den farve vi oftest støder på i de danske hjem. Vi elsker hvide vægge, der får rummene til at føles større og luftigere. Vi finder en ro i det rene og enkle look. Farven hvid associeres med noget godt, hvilket vi også finder eksempler på i vores sprog, når vi taler om, prinsen på den hvide hest eller at noget ikke kan være sort eller hvidt.

NCS Farvesystem – identifikation af farvenuancer

Et farvesystem, også kaldet NCS, er et avanceret redskab, som kan benyttes til at identificere farver og farvenuancer. Det er en stor fordel, hvis du for eksempel har brug for en helt speciel nuance maling til at pletmale en væg eller et møbel, og du ikke har mere af den oprindelige maling. NCS er baseret på den måde som mennesket opfatter farve. Farverne i NCS er alle defineret ud fra elementærfarverne rød, gul, grøn og blå samt sort og hvid. Hver farve har en farvekode og de enkelte nuancers farvekode bestemmes ud fra, hvor tæt farven ligger på elementærfarverne.

Det kan være svært at forstå, og det er heldigvis heller ikke vigtigt for at kunne gå glæde af systemet.

Farvesystemet fungerer for dig på den måde, at du kan tage et lille stykke tapet, en malerrest, et stykke stof eller et andet farvet objekt med ned til din farvehandler, som kan scanne farveprøven for dig. Farvescanneren analyserer derefter prøven og kommer med en konklusion på hvilken farveblanding, der er tale om. Det kan aldrig garanteres, at resultatet er fuldstændig nøjagtigt, men i de fleste tilfælde kommer det så tæt på, at øjet ikke kan se forskel.

Det kan være en rigtig stor hjælp, hvis du gerne vil ramme en helt bestemt nuance som du ikke umiddelbart kan finde på farvekortet.

(indsæt evt lille model af NCS-systemet)

Benyt dig af farveprøver

Det kan være utrolig svært at vurdere farven endeligt ud fra farvekortet, hvis ikke du har en masse erfaring med farver. Derfor kan det være en god ide at købe nogle farveprøver i et par forskellige nuancer eller farver. Mal dem derefter på væggen eller et stykke papir, på et felt der svarer til en stor plakat. Det vil give dig et meget bedre indtryk af farven.

Velkommen til min side Maleeksperten.dk

Jeg har arbejdet i en farveshop igennem 8 år, og været selvstændig maler i snart 12 år nu, så jeg er vidst det man kalder en rigtig malernørd – eller med andre ord maleekspert.
Jeg deler mine mange års erfaring her på siden, og håber du vil tage godt i mod det.

Vh Søren G.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *